Trápí vás často bolesti hlavy a nechcete se léčit farmaceutickými přípravky? Vsaďte na účinky saunování, které má blahodárný vliv na celý organismus.

Bolesti hlavy jsou různé

Bolest hlavy trápí čas od času každého z nás. Při bolesti je dobré všímat si jejího charakteru. Nejznámější je tupá, ostrá či pichlavá bolest. Dále věnujte pozornost místě bolesti a časové horizonty. Tyto faktory pak pomáhají při léčbě bolesti hlavy.

Typy bolesti hlavy

Primární – o primární bolesti hlavy mluvíme nejčastěji s označením migréna. Toto chronické záchvatovité onemocnění je charakterizované atakami pulsující bolesti hlavy. Bolest přepadá jedince po dobu nejčastěji čtyř až sedmdesáti dvou hodin a bývá často doprovázená nevolností, zvracením, úzkostí, přecitlivělostí na zvuky a světlo.

Sekundární – vzniká nejčastěji po úrazu hlavy, mohou být doprovázeny závratěmi, zhoršenými schopnostmi koncentrace a únavou.

Bolesti hlavy se mohou objevit při systémových onemocnění, jako je chřipka, rýma, cukrovka, patologické změny štítné žlázy, v souvislosti s poruchami trávení, neuralgií, (bolest nervů, které inervuje oblast obličeje)

Jak vzniká bolest hlavy

Bolest hlavy vzniká podle expertů podrážděním nociceptorů, receptorů bolesti, vlivem stresu, zvýšeným svalovým napětím, rozšířením krevních cév, nebo poruchami rovnováhy serotoninu.

Nejšetrnější léčba bolesti hlavy je saunování

Pravidelné saunování má blahodárný vliv na celkové uvolnění organismu. Při saunování dochází k uvolnění svalů a tkání, které při silném přetížení mohou mít vliv právě na bolest hlavy. Vysoká teplota uvolňuje vlivem nadměrného pocení toxické látky z těla a po prudkém ochlazení dochází k posílení imunity formou otužování.

Sauna navíc posloužila na Novém Zélandu k pokusu léčby bolesti hlavy u pacientů, trpícími častými a silnými bolestmi. Náhodně se vybralo 37 pacientů, kteří splňovali daná kritéria a rozdělili se na dvě skupiny, kontrolní a intervenční. První skupina byla léčena běžným způsobem, druhá využívala k léčbě saunu po dobu osmi týdnů.

Lékaři věnovali rovněž pozornost depresím a poruchám spánku. Výsledek byl jasný. Sledovaní pacienti, používající k léčbě také saunu, vykazovali mnohem nižší intenzitu bolesti hlavy, než lidé, kteří se léčili pouze běžnou metodou. Zlepšila se jim také kvalita spánku, vykazovali menší náchylnost na stres a zlepšila se jim nálada.

Sauna má blahodárné účinky na celý organismus a zároveň poslouží jako skvělý doplněk při léčbě nejrůznějších zdravotních problémů.

 

Bolest hlavy

Banner