Saunování je vynikajícím lékem proti stresu, nespavosti, ale také posiluje imunitu a zlepšuje kvalitu naší pokožky. Kromě pozitivních účinků na naše zdraví je však i několik pravidel, která bychom měli dodržovat. Bohužel, ne každý tato pravidla zná. I proto vám dnes řekneme, na co bychom neměli ve spojitosti se saunou zapomínat.

Do sauny bez oblečení, plavek, ale i šperků

Každé saunování bývá obvykle spojováno s nahotou – a není divu. Pokud byste do sauny šli v oblečení, tělo by se dobře neprokrvilo a pokožka by nedýchala. Proto do sauny vstupujte nazí – s ručníkem nebo s prostěradlem, které si dáte pod sebe. Pokud máte s nahotou problém, můžete si pořídit domácí saunu, kde vás nikdo neuvidí. Před vstupem do sauny sundejte také všechny svoje šperky. Při vysoké teplotě by se mohly rozpálit natolik, že byste si mohli ublížit.

Před saunováním se osprchujte

Před tím, než se vydáte do sauny, nezapomeňte si zajít do sprchy. Zde se pořádně omyjte a usušte ručníkem. Myslete na to, abyste do sauny nevstupovali mokří. Do sauny také nevstupujte ani hladoví, ale ani přejedení. Před saunováním nepijte alkohol a nekuřte.

Saunování opakujte třikrát

Poté, co opustíte saunu, byste měli vyrazit do sprchy a smýt ze sebe pot – jedná se o ochlazující sprchu se studenou vodou. Zprvu pocítíte silný pocit chladu, následuje příjemný pocit, kdy vám studená voda vadit nebude, poté pocítíte opět chlad. V tuto chvíli popadněte osušku a chvíli odpočívejte. Tento cyklus pak můžete zopakovat. Celkem byste měli absolvovat dva až tři saunovací sykly. Čtvrtý už nezkoušejte.

Nic se nesmí přehánět

V sauně buďte vždy jen na takovou dobu, která je vám příjemná, nikdy nepřeceňujte svoje síly, abyste si neublížili. Někdo v sauně vydrží pět minut, jiný deset. Nikdy se však nepřemáhejte. Pokud chcete v sauně vydržet déle, dýchejte pusou, ne nosem. Teplota v sauně se zvyšuje, čím výše stojíte, proto začínejte u spodní lavice.

Hydratujte, hydratujte a hydratujte

Nejen po, ale i během saunování nezapomínejte doplňovat do svého těla dostatečné množství tekutin. Při pocení se z našeho těla uvolňují také minerální látky (draslík a sodík), proto doplňujte tekutiny zejména v podobě minerálních vod. Co se svačinky týče, po saunování si dejte banán nebo broskve. Takto doplníte hořčík s vápníkem.

 

sauna a saunování

sauna a saunování



Banner