Tisíciletá praxe zaměřující se na tělo i mysl. To je jóga. Pochází z Indie a spojuje fyzické cvičení s meditací a dýcháním, které k pohybu neodmyslitelně patří. Jóga je o harmonii, uvolnění a rovnováze. Jde dohromady s procesem pocení v sauně? Jednoznačně ano.

Saunaproject.cz

Co je to pocení?

Pocení je zdravá tělesná funkce, díky které se tělo ochlazuje. Procesu se říká termoregulace. Potíme se při zvýšené tělesné aktivitě nebo v teplém prostředí jako je například sauna. Potit se však lze také při konzumaci horkého nebo ostrého jídla, při stresu nebo hormonálních změnách.

Potní žlázy jsou v různém množství rozmístěné takřka po celém těle. Nejvíce jich máme na dlaních, chodidlech a čele. Naše tělo pot v nepatrném množství vylučuje neustále. Jeho tvorba však stoupá při sportu, v horku nebo dalších situacích, které jsme popsali výše. Průměrně vypotíme asi 0,5 litru vody denně.

Pot je tvořený zředěný roztokem kuchyňské soli ve vodě. V malém množství je v něm obsažená močovina, kyselina mléčná a minerály jako je sodík, vápník, draslík nebo hořčík. Objevit se mohou taky stopy železa, mědi, zinku nebo niklu.

Jóga a saunování v praxi

Pokud chcete vyzkoušet jógu se saunováním, můžete. Vhodné je v takovém případě cvičit v místnosti s vyšší teplotou. Pokud půjdete cvičit na nějaký kurz, pak si pro cvičení ve vyhřátém sále najděte nejbližší lekce hot jógy. Cvičení má pak silné detoxikační účinky, odbourá stres a navíc vám dodá energii. Díky vyšší teplotě při cvičení jógy máte možnost se uvolnit více než obvykle a také veškeré polohy procítit hlouběji. Vyšší teplota navíc otevře póry na vaší pokožce a vyčistí nejen pleť, ale také plíce. Důležité je mít u sebe při cvičení láhev s vodou. Ještě předtím je však důležité dodržovat pitný režim během dne. Během cvičení je dobré pít jen po malých doušcích. Velké množství vody by tížilo žaludek.

Přijďte raději dříve

Pokud půjdete na hot jógu poprvé, je vhodné se dostavit o něco dříve, než lekce začne. Nejen, že s vámi lektor probere případná zdravotní rizika a vysvětlí vám, jak to bude probíhat. Ideální je také se na pár minut věnovat aklimatizaci. V začátcích se totiž může stát, že se vám v teplém prostředí bude motat hlava. Jestliže to nastane, přestaňte s cvičením a na nějakou dobu si odpočiňte. Počítejte pochopitelně také s tím, že se budete opravdu hodně potit. Ideální je vzít si krátký top a nějaké kraťasy. Čím méně toho na sobě budete mít tím lépe. Neberte si nic, co by se na vás mohlo nepříjemně lepit. Vhodné je mít s sebou čelenku a dlouhé vlasy v culíku. A chybět by vám neměl ani ručník. Po lekci je vhodné zůstat ještě nějakou dobu v klidu.

Po józe do sauny.

Po cvičení jógy je pak ideální navštívit saunu. Je přitom jedno, zda si vyberete saunu parní, finskou nebo infrasaunu. Infrasauna vám prohřeje vaše tělo do hloubky. Je vhodná pro klouby a kosti. Pomoci může také při potížích s kůží. Parní sauna pomáhá dýchacímu ústrojí a finská sauna zase posílí obranyschopnost organismu a celkovou imunitu našeho těla. Vyberte tak podle svých možností, případně svého zdravotního stavu.

Pokud máte například potíže se srdcem nebo vysoký krevní tlak či astma, není pro vás klasický sauna vhodná. Infrasauna má však nižší teploty a její návštěva je bezpečná i pro osoby s těmito potížemi. Ideální je však poradit se vždy s lékařem a zkonzultovat svůj zdravotní stav a možnosti.

Stačí 15 minut

Pobyt v sauně je velmi individuální záležitostí. Obvykle stačí vydržet v ní 15 minut a cyklus dvakrát zopakovat. Vhodnější jsou však cykly tři. Po saunování je nutné se ochladit. Může jít o ledovou sprchu nebo ponor do opravdu studeného bazénu nebo ledového sudu. Potom je důležité se zabalit do osušky a chvíli odpočívat. Uvolnit se. V infrasauně byste měli vydržet o něco déle. Doporučuje se okolo 30 minut. Pokud pobudete ještě o čtvrt hodiny déle, nic se nestane.

Speciální kosmetika

Také během saunování je důležité mít k dispozici dostatek tekutin a doplňovat je. Při pocení totiž z těla odcházejí minerální látky. Po dokončení procesu saunování se stačí osprchovat jen čistou vodou. Otevřeným pórům v žádném případě nesvědčí klasické sprchové gely nebo mýdla. Bezprostředně po saunování byste neměli používat ani krémy, deodoranty nebo antiperspiranty. Tedy alespoň ty klasické.

Během saunování můžete používat speciální saunové krémy, které se lehce vtírají do nahřáté pokožky. Po několika minutách působení je pak lze umýt při ochlazování. Stejně tak lze využít také speciální saunový olej nebo bahno. Případně se používá také nahřátý med. Také při sprchování lze použít speciální saunovou kosmetiku. Nikdy nevyužívejte po saunování sprchové gely na olejové bázi. A ošetřit speciálními přípravky nezapomeňte také své vlasy. Vlasy v sauně lze chránit také pomocí čepice. Nebo je ochráníte zabalením do vlhkého ručníku.


Banner