Saunování je příjemná procedura, která má pozitivní vliv na lidské zdraví. Mezi lidmi existuje celá řada mýtů, které nyní vysvětlíme. Už se saunování bát nemusíte!

Proč jsou kolem saun pověry a mýty?

Saunování má dlouhou historii napříč staletími. Kořeny saunování pocházejí z Finska. Dnes však můžeme navštívit více než tři miliony saun a jejich popularita stále stoupá. Přesto však mezi lidmi stále kolují obavy, proč si saunu odepírat. Seznamte se s těmi nejčastějšími omyly a už se nebojte navštívit nejbližší wellness nebo si rovnou pořiďte svou domácí saunu, třeba i do paneláku!

Nebuďte v sauně více, než je zdrávo

Nejčastější mýtus mezi uživateli sauny je ten, že čím déle v saunové kabince setrváte, tím blahodárnější vliv bude mít saunový proces na vaše zdraví. Optimální teplota ve finské sauně je kolem 95 °C. Tato teplota působí v krátkodobém horizontu na tělo příznivě, při nepřiměřeně dlouhém kontaktu si ale naopak můžete přivodit zdravotní komplikace.

Při dlouhém pobytu v sauně může dojít k přehřátí organismu a následné dehydrataci. Dojít může také k abnormální činnosti srdce. V případě dospělých existuje doporučený limit 15 minut, který by se neměl překračovat. Vždy však záleží na vašem aktuálním stavu, proto se nebojte odejít i dříve.

Sauna má pozitivní vliv na kardiovaskulární systém

Další mýtus kolem saunování se týká srdce. Zvláště kardiaci mají obavu z návštěvy sauny, aby nedošlo k nepříznivému zatížení srdečního svalu. Sauna má však pozitivní vliv na vaše zdraví i tehdy, pokud máte kardiovaskulární potíže.

Sauna působí na rozšíření cév a tím podporuje rozesílání většího množství krve po celém těle. Tím dochází k posílení cévních stěn a zajistí větší elasticitu žilní stěny. Při pravidelném se příznivě upravuje funkce krevního oběhu. Díky tomu sauna pozitivně působí při léčbě kardiovaskulárních chorob, pomáhá také těmto chorobám předcházet.

Rychlé působení horka ve finské sauně na srdce a cévy je zdraví prospěšné, navíc při pravidelném opakování se krevní tlak dokonce může dostat do přirozené hladiny. Dodržují-li se stanovená pravidla o doporučené délce saunování, je tato kúra pro zdravé jedince bezpečná. Pro osoby trpící na cévní a srdeční potíže, doporučujeme návštěvu sauny pravidelně, přesto však dodržujte délku saunování tak, jak je vám příjemné. Saunování proto upravte na několik minut, dle aktuálního zdravotního stavu.

Do sauny i s malými dětmi

Saunování dětí je především ve Skandinávii zcela normální záležitostí.  V našich končinách se saunování hlavně s malými dětmi příliš nevidí. Přesto má však sauna pozitivní vliv i na dětský organismus. Děti mohou navštěvovat saunu už zhruba od tří let věku, za doprovodu rodičů. Děti v dřívějším věku mohou navštěvovat dětské sauny, kde se teplota pohybuje pouze kolem 65 °C. Od tří let věku se pak doporučuje návštěva sauny pro dospělé, s průměrnou teplotou kolem 92 °C, doba v sauně by však měla být kratší, přibližně kolem pěti minut. Ochlazování po sauně by pak mělo probíhat vlažnou vodou.

Saunujte se výhradně nazí

Saunování probíhá pouze bez plavek. Má to svá zdravotní a hygienická pravidla. V těle totiž vlivem vysoké teploty kondenzuje voda a vzniká velké množství potu, obsahující toxické látky, které přes látku nemají kam unikat. V plavkách vzniká také vlhkost, v níž se snáze množí bakterie. Pokud si na sobě necháte plavky, může se kromě toho povrch vaší kůže nepříjemně podráždit. Zakrytá pokožka navíc podporuje termoregulaci těla, čímž se zhoršuje prohřátí a sauna nemá požadovaný efekt.

Mezi sportem a saunováním si dejte přestávku

Někteří náruživí sportovci vyznávají pravidlo, že po extrémní fyzické zátěži v posilovně je nejlepší, skočit rovnou do sauny. Sauna sice blahodárně působí na hloubkové uvolnění svalů a zklidňuje tělo, přesto však bezprostřední návštěva sauny po sportovním výkonu není doporučována.

Tělo totiž ještě není dostatečně přirozeně zregenerované, vylučováním potu je dehydrované, krevní oběh pracuje na maximum. Sauna všechny tyto projevy znásobuje. Pauza mezi sportem a saunou se doporučuje alespoň třicet minut. Vyplnit čas lze například návštěvou bazénu nebo odpočinkem s pitnou kúrou.

Do sauny nechoďte nachlazení

Saunování je ideální prevencí proti chřipce, nachlazení, angínám a dalším sezónním onemocněním. Není však určena pro léčbu těchto již probíhajících onemocnění. Při onemocnění se má tělo vypotit, ovšem ne v sauně. Extrémní horko totiž projevy choroby zhoršuje. To znamená, že při horečce se teplota těla ještě zvýší, ucpané nosní dutiny bolí ještě více. Saunování se nedoporučuje kombinovat s léky, které pacienti při onemocnění obvykle konzumují.

saunování ve finské sauně

Banner