Strávit pár chvil v horké páře, to je báječná relaxace nejen pro duši, ale také pro tělo. Kdo by nechtěl mít doma prvotřídní saunu, ve které si může kdykoliv odpočinout od všedních starostí? Na začátku by mělo být několik důležitých otázek, kromě volby dřeva a různých doplňků byste měli promyslet i vhodnou podlahu. Nejde totiž jen o to, zda budete v sauně vytápět elektřinou nebo preferujete kamna na tuhá paliva. Klíčovým bodem je výběr vhodné podlahy. Právě ta totiž v mnoha směrech rozhoduje o uživatelském komfortu. A určitě nejde jen o návštěvy přátel, v sauně se musí cítit dobře především její majitelé. Důkladná rozvaha je tedy nutná.

Podlaha do sauny

Co by měla podlaha splňovat?

Nejde jen o estetickou stránku věci, protože podlaha do sauny musí splňovat všechny moderní nároky na bezpečnost a komfort. Mějte na paměti, že musí jít o materiál, který si poradí s vyššími teplotami a odolá také působení vzdušné vlhkosti. Pokud si vyberete variantu, jejíž celková údržba je relativně snadná, ušetříte čas a námahu. Pro začátek si pojďme prohlédnout typy podlah, které se dají zařadit do kategorie krajně nevhodných a měli byste je vyškrtnout hned na začátku.

  • Dřevěné podlahy bez úprav. Vysoké teploty dělají své, dřevo praská, deformuje se a hnije.
  • Vlhkost a horko, to je živná půda pro bakterie nebo plísně. S kobercem nepočítejte!
  • Už jen proto, že hrozí jeho rychlá deformace. Poškodit je mohou i uhlíky z kamen.

Vhodným materiálem je keramika

Pokud jsou zde požadavky na dlouholetou trvanlivost materiálu, který výborně odolá vlhkému prostředí v kombinaci s vysokou teplotou, může se stát keramická dlažba jedničkou v dnešním žebříčku saunové popularity. Pozor, je však třeba pečlivosti při jejich pokládání! Jsou sice odolné vůči mnoha vlivům, ale musí je instalovat odborník, který zajistí také odpovídající spárování. V opačném případě mohou vlivem tepla popraskat nebo se jinak poškodit. Údržba keramické podlahy je časově nenáročná, tento materiál se hodí do interiéru i venkovních saun, platí tedy za skutečného univerzála.

Dřevo je vždy symbolem přírody

V tomto případě je důležitá jen jedna věc. Musíte si správně vybrat dřevo, protože variant je na trhu celá řada. Velmi vhodnou volbou jsou exotické dřeviny, které si bez potíží poradí s vlhkostí atakující tropické teploty. Borovice nebo smrk nemusí být vždy vhodné. Jehličnaté dřeviny uvolňují při vysokých teplotách pryskyřici, je proto vhodné zvolit dřevo, které tento problém nemá, případně vylučuje pryskyřice jen velmi málo (jako například skandinávské jehličnany). Lepší dřevinou, pokud chcete zůstat patrioty, bude spíše lípa nebo osika. V každém případě si musíte dát pozor na žhavé uhlíky, které mohou vylétnout ze saunových kamen. Bude jistě lepší, když využijete také podlahový rošt (pochozí rošt se hodí i na keramiku).

Vsadit můžete také na beton

Méně komfortu, ale vysoká odolnost a dlouholetá trvanlivost, to jsou ve zkratce atributy betonových podlah v saunách. Nejde o ideální volbu, tepelná izolace je nižší než u keramiky nebo velmi kvalitních dřevin. Jinak řečeno, na nahřátí takové sauny byste museli dlouho čekat. V každém případě nehrozí žádné poškození, beton je stabilní a také mimořádně tvrdý. Počítat můžete například i s přírodním kamenem. Sauna by měla být místem plným komfortu, kde si užijete volné chvíle. Je proto důležité, abyste přemýšleli i o doplňcích, jako jsou podlahové rošty. Ty mohou být z tvrzeného PVC, které se velmi snadno udržuje nebo z exotického dřeva. Nabízí se také již zmíněná osika, která výborně odolává vzdušné vlhkosti.


Banner