Obecně platí, že by lidé, kteří budou trávit čas v sauně, měli jíst lehčí jídla a dodržovat adekvátní pitný režim. Pojďme se ale na tuto problematiku podívat komplexněji. Jaké typy potravin jsou vhodné a které bychom měli naopak vynechat? Není vhodné, abyste se chodili potit úplně nalačno, neměli byste ani vstupovat do horké páry záhy po obědě, to jsou základní pravidla. Smažená jídla nebo pokrmy s vysokým obsahem tuku jsou nevhodné.

Saunaproject.cz

Těžká a mastná jídla raději nebrat

Jezte lehce, hydratujte tělo a doplňujte tekutiny hlavně poté, co ze sauny vyjdete, to jsou základní doporučení ze strany odborníků. Jídla, která se tráví dlouho a jsou plná tuku, byste měli před saunováním vynechat. Nezapomeňte, že vhodná strava ovlivňuje celkový pocit ze sauny a kdybyste se před vstupem přejedli, očekávaný zážitek by rozhodně neodpovídal. Pokud si dáte vydatnější jídlo, sníží se vám krevní tlak, můžete mít závratě, hrozí i pocit nevolnosti, kvůli němuž byste museli ze sauny odejít. Během saunování tedy nic nekonzumujte ani nepijte, počkejte spíše, až se dostanete do tzv. odpočinkové zóny, kde si dopřejte minerálky s vyšším obsahem hořčíku. A když už jsme u toho, jak se postavit k pitnému režimu?

  • Alkohol je nevhodný. Dehydratuje a narušuje termoregulaci těla. Sauna by pak neprospěla.
  • Černý čaj a káva se nedoporučují. Káva lehce zvyšuje krevní tlak, což je pro saunu nevhodné.
  • Voda je na prvním místě, ovocné šťávy nebo sportovní nápoje po saunování jsou doporučeny.

A co když chcete zhubnout?

Pokud chodíte do sauny i proto, abyste rozhýbali ručičku váhy směrem doleva, bude vhodné po konci každé procedury doplňovat hlavně tekutiny a s jídlem počkat, a to přibližně půl hodiny až hodinu. A potom si dopřát jen zeleninový salát, rybí maso či vejce, jednoduše něco lehkého a poměrně snadno stravitelného v menších porcích. A nezapomeňte také na pohyb, protože saunování je jen jedním krokem směrem kupředu, zapojte i nějaké pohybové aktivity, jinak nebude hubnutí tak výrazné, jak byste si přáli. Obecně platí, že byste během saunování neměli jíst vůbec a po skončení celého procesu se nepřejídat, protože byste pak vydatnými sousty naprosto zbytečně škrtli všechna pozitiva.

Kdy si dát poslední jídlo?

Zhruba hodinu před vstupem do sauny už byste neměli nic jíst, dopřejte si proto nějaké lehké jídlo včas a napijte se vody, ať je tělo dostatečně hydratováno. V průměru se totiž v sauně zapotíte tak, jako kdybyste absolvovali tříkilometrový běh. Můžete si dopřát jídla bohatá na bílkoviny, jako je salát s kuřecím masem nebo tvaroh s ovocem. Polotovary, jídla plná soli a smažené dobroty, ty během dne v sauně nevynechejte. A opravdu je musíte mít v jídelníčku? Je možné, že se ruku v ruce s pobytem v sauně rozhodnete přejít i na mnohem zdravější životní styl. Rozhodně to nebude žádná chyba, naopak, poslouchejte své instinkty. Možná saunování odstartovalo jednu velkou a pozitivní změnu ve vašem životě. Teď už jen zbývá, aby vás pobyt v sauně bavil a měli jste tam i příjemnou společnost.

 

 

 

 

 

 


Banner