Jste v místnosti, kde je podle vás velké horko, ale ostatní nic takového netvrdí? Nebo hůř snášíte letní vedra? Důvod může být nasnadě. Je to termoregulace těla, která bohužel nefunguje tak, jak by měla. Je to jako porouchaná elektronika, jíž byste měli co nejdříve spravit. Představte si lidské tělo jako jeden velký počítač a nemůžete se splést! O termoregulaci těla se stará hypotalamus, pro který existuje staročeský název podhrbolí. V této části mozku se zpracovávají různé emoce, ale také tělesná teplota. Například i pocit žízně začíná právě tady.

Saunaproject

Za všech okolností účinný nástroj

Záleží na teplotě těla, správně fungující hypotalamus se postará, aby bylo vše v rovnováze. Například, pokud je celková teplota těla nízká, začnou se vám třást svaly, což má za účel prosté zahřátí. V určitých případech se zrychlí metabolismus, cílem je opět zvýšení teploty těla. A pokud se snad ocitnete tam, kde je velké teplo (počítá se i sauna), očekávejte vyšší prokrvení pokožky. Důvod je jednoduchý, tělo se snaží ochladit. Když se pot vypařuje z povrchu kůže, odvádí teplo s sebou a váš organismus se tak chladí. Co by za takto precizně fungující systém dal nejlepší přítel člověka, že? Pejsci mají v srpnu mnohem víc starostí než my.

Proč je naše termoregulace zhoršená?

Pokud vnímáte teplotu okolí pocitově úplně jinak než ostatní lidé kolem, možná byste měli zvážit návštěvu lékařské ordinace. Někdy je na vině štítná žláza, jindy diabetes nebo chudokrevnost. A jindy je odpověď zcela prostá, jste v časovém presu a s tím spojený stres bohužel stojí za vzniklými potížemi s termoregulací těla. Lékařské vyšetření napoví, kde by mohl být skrytý problém. A možná je na vině váš životní styl, který je dlouhodobě nevhodný. Co můžete udělat pro zlepšení? Nabízí se toho hodně.

  • Otužovat se nebo chodit do sauny. Tělo je příliš zvyklé na stabilní teploty, chtělo by to změnu.
  • Pitný režim. Hlavně v létě byste na něj měli myslet až v první řadě. I když právě nemáte žízeň.
  • Stravování. Jednoduše, studené jídlo ochladí, teplejší zase zahřeje. Zkuste zapojit bylinky.

Pomohou také procházky v přírodě

Pokud rádi sportujete, zapojte své tělo do akce častěji. Procházky v přírodě pomohou odbourat nahromaděný stres, uvolit tělo a motivovat do další práce. Můžete si také zaběhat nebo zkusit cvičit doma, nabízí se například jóga a jiné aktivity, které jsou prospěšné pro tělo, ale i pro duši. Dobrým pomocníkem pro efektivnější termoregulaci jsou bylinky. Ochladí vás máta či meduňka, prohřeje kurkuma a všichni jistě znají podobné účinky zázvoru. Bylinkami můžete částečně nahradit sůl, čímž opět prospějete tělu. A když už jsme u bylinek, určitě vyzkoušejte aromaterapii. Pomocí vybraných éterických olejů se můžete brzy přesunout do jiného světa, najít vhodné prostředí pro odpočinek, kde není stres ani každodenní spěch.

Vitamíny versus termoregulace

Je možné, že vám také chybí některé vitamíny a minerální látky. Konkrétně to jsou vitamíny A nebo C, ale také železo, které má na starosti krvetvorbu. Teplota lidského těla se pohybuje obvykle mezi 36 a 37 stupni Celsia, během dne mírně kolísá v závislosti na vnějších vlivech, fyzické aktivitě a dalších věcech. Obecně platí, že rozlišujeme dvě různé poruchy termoregulace těla. Zatímco hypotermie je pokles teploty pod normální hodnoty (prochladnutí, s ním spojený třes těla, pomalejší metabolismus), tzv. hypertermie je stavem, kdy se tělo zahřeje nad běžnou teplotu. Známe také „teplotní úrazy“, což jsou úpal a úžeh. Zatímco první z variant je ještě menším problémem, úžeh je už vážnější. Hlavně v letních měsících si proto dávejte pozor na to, kde jste a co děláte.