Saunování má mnoho výhod pro naše zdraví. A to nejen výhody pro naše fyzické, ale také psychické zdraví. Pokud chcete, aby byly účinky saunování co nejlepší, měli byste saunu navštěvovat pravidelně.  Ideálně alespoň minimálně jednou za týden. Maximální limit stanovený není, do sauny můžete chodit klidně každý den, pokud ji máte doma.

Vaše srdce bude ve skvělé kondici

Pravidelné saunování posiluje srdce a zlepšuje krevní oběh. Pravidelným saunováním můžete snížit riziko vzniku závažných srdečních onemocnění. Podle studií, které byly prováděny na Finech, pro které je saunování běžnou součástí života, je toto riziko při saunování 4 krát za týden nižší téměř o polovinu.

Sníží se vám hladina cukru v krvi

Ačkoliv jsou výzkumy o vlivu sauny na hladinu cukru v krvi teprve v počátcích, již teď je jisté, že má pravidelná návštěva sauny pozitivní vliv na diabetiky. Účinky byly testovány například na laboratorních myškách, které měly diabetes. Po pobytu v teple jim byla naměřena výrazně nižší hladina cukru v krvi. Tento test byl prováděn tak, že myšky trávili v teple vždy 30 minut a to třikrát do týdne, celé testování probíhalo 12 týdnů.

Jde o skvělou regeneraci svalů

Za ideální množství saunovacích cyklů, které bychom měli v sauně absolvovat, se počítají tři saunovací cykly. Už po dvou těchto cyklech začne v těle stoupat hladina růstového hormonu, který má velký podíl na regeneraci našich buněk. I proto je saunování přímo ideální na léčbu namožených svalů po sportu, ale nejen po něm. Při saunování se také zlepší průtok krve v těle, díky čemuž se uvnitř organismu dostanou živiny lépe tam, kam potřebují.

Odpočinete si a budete šťastnější

Spousta osob se po návštěvě sauny cítí šťastnější, příjemně unavení – nebo naopak nabytí energií. Za tento pocit uvolněnosti a pohody může také saunování. Pokud si chcete pocit pohody dopřávat pravidelně, navštěvujte saunu alespoň dvakrát týdně. Během saunování se do těla vyplavují endorfiny, což jsou hormony štěstí. I proto se pobyt v sauně doporučuje lidem trpícím depresemi. Tím, že budete v sauně odpočívat a uvolníte se, zlepšíte výrazně kvalitu svého života.

Bude se vám lépe spát

Stává se vám, že i přes velkou únavu máte večer problémy s usínáním? S tímto problémem v podobě nespavosti by vám mohlo pomoci také saunování. Zajděte si do sauny k večeru, zopakujte si zde cca 3 saunovací cykly a uvidíte, že se vám bude usínat mnohem lépe.

 

Saunu navštěvujte pravidelně.

 

Banner