Jak by jistě řekl klasik, do sauny můžete zajít v každém věku. Záleží, jak se sami cítíte a jestli máte nějaká větší zdravotní omezení. Saunování totiž není zapovězené ani pro malé děti, stejně tak mohou benefity horké páry využívat i senioři. Ročník narození není překážkou, záleží ale na řadě proměnných. Do sauny by neměli chodit lidé, kteří trpí vážným onemocněním srdce nebo ledvin, není zcela vhodná ani pro těhotné nebo osoby s hypertenzí. Seniorům obecně může sauna pomoci nejen s navazováním nových sociálních kontaktů, ale také jako prevence různých nemocí. Odolná imunita a sauna, to jde přece ruku v ruce!

Saunaproject

Jaká jsou zde pravidla?

Je pravdou, že při pobytu seniorů v sauně nejsou vhodné výrazné teplotní výkyvy, takže prohřívání na nižší teplotu a postupnější ochlazování jsou zcela žádoucí. Dbejte na dostatečnou hydrataci při pobytu v sauně a v případě, že si nejste něčím jistí, proberte raději situaci s ošetřujícím lékařem. Nevolnost či závratě znamenají okamžitou stopku, síly totiž nelze přeceňovat. V polovině minulého století, kdy saunování přicházelo do módy, se mluvilo o šedesátých narozeninách jako limitu, kdy je ještě pobyt v sauně vhodný. Tehdejší medicína se obávala srdečních selhání a dalších problémů. Dnešní lékařská věda je dál a dobře ví, že tento věkový limit už je překonaný. Ostatně, ve Finsku do sauny chodí běžně i lidé s osmi křížky. Dobrá funkce srdce a cév je však zásadní.

  • Po delším sezení se zvedejte jen postupně. Pokud v sauně ležíte, postupujte ještě pomaleji.
  • Na začátku zůstávejte v sauně jen krátce. Poslouchejte signály svého těla, dobře vám napoví.
  • Zůstávejte na dolních lavicích, kde je nižší teplota. A dávejte si pozor při chůzi, klouže to!

Kdy se sauně úplně vyhnout?

Pojďme si to celé shrnout. Pokud trpíte diabetem nebo máte velmi vysoký krevní tlak, do sauny raději nechoďte. Tabu je sauna i tehdy, když jste prodělali mozkovou příhodu nebo trpíte sníženou hybností. Podklouznutí nebo upadnutí je dílem okamžiku a hrozí i vážné poranění, riziko je v takovém případě velké a nelze je podcenit.

Jaké jsou přínosy saunování?

Klidnější mysl a odbourávání stresu, i proto chodí lidé do sauny. Tyto důvody jsou samozřejmě velmi pádné i pro seniory. I relativně krátká chvíle, kterou strávíte v horké páře, stimuluje produkci melatoninu, což je látka, která je zodpovědná za usínání a kvalitu spánku. Saunování může zlepšit život už jen tím, že budete lépe spát. Je také dobrou prevencí onemocnění srdce a cév, zlepšuje stav pokožky a působí blahodárně proti vráskám. V zimních měsících se pak lidé, kteří chodí pravidelně do sauny, potýkají méně s respiračními chorobami, což je pro seniory hodně důležité.

 

 

 


Banner