S příchodem zimy a s ním spojeného častějšího nachlazení začíná mnoho rodičů uvažovat o saunování miminek. Zatímco někdo neváhá a směle vezme svého drobečka do hřejivé sauny, jiný se obává, jestli je to dobrý nápad.

Kdy je správná doba pro saunování miminek?

To je jistě otázka, kterou si pokládáte. Odpovědět na ni ale nelze úplně jednoznačně. Názory na to, kdy je vhodné vzít dítě poprvé do sauny, se liší – a liší se i napříč zeměmi. Věděli jste, že třeba ve Finsku berou rodiče děti do sauny jen několik týdnů po jejich narození? Tam je totiž saunování běžnou záležitostí. U nás je to s dětmi dětmi přeci jen trochu jiné, jsme opatrnější.

Saunaproject

Do tří let jen do vlastní sauny

Chcete-li saunovat dítko mladší tří let, neberte ho do veřejné sauny. Je to proto, že ve vlastní sauně snáze nastavíte podmínky tak, aby co možná nejvíce vyhovovaly nejmladšímu členovi rodiny. Kdo nemá doma vlastní saunu, ačkoli je její pořízení stále dostupnější záležitostí a saunu si může dovolit mnohem více lidí nežli dříve, zkuste se domluvit třeba s kamarádkou, ať je vás více a společně se vydejte do privátní sauny.

Když poprvé vyrazíte do sauny

Postup prvního saunování dítěte je vlastně úplně stejný, jako kdyby šlo o dospělého člověka. Nejdříve dítko svlékněte, osprchujte jej vlažnou vodou a to v pořadí od nohou, přes záda a ruce a zakončete na bříšku a hrudníku. Hlavičku dítěti nenamáčejte. Před vstupem do sauny můžete dítěti opláchnout obličej, aby pro něho nebyl vstup do horka takový šok.

Nedávejte dítěti plavky, na posazení vezměte osušku. Dítě by v sauně na první pokus nemělo strávit více jak tři minuty, pokud jde o kojence, v případě batolete už to může být pět minut.

Banner