Už si bez saunování nedokážete svůj život představit? Dopřávejte si jej pravidelně, i v době těhotenství. Pokud vás netrápí nějaké zdravotní problémy, které by mohly mít nějaké kontraindikace. Které to jsou?

Saunování v těhotenství

Saunování je možné i v době těhotenství. Pozor však na dodržení základních pravidel. Kdy je lepší se sauně vyhnout?

Sauna v těhotenství a první trimestr

První trimestr je obecně čas, kdy by žena měla zůstat v klidu a nevystavovat své tělo vysoké fyzické zátěži. Na začátku těhotenství je plod v děloze velmi citlivý na tepelné změny okolního prostředí. Proto raději nedoporučujeme v této době návštěvu sauny absolvovat. Teplota vyšší 38,3 stupňů Celsia, může mít negativní vliv na vývoj plodu a vznik vývojových vad. Saunu v prvním trimestru těhotenství raději vynechte.

Sauna v těhotenství a plísňová onemocnění

Kvasinky a plísně jsou obecně nepříjemné v kterémkoliv období, natož pak v období těhotenství. Přitom vyhnout se těmto obtížím není těžké. Stačí dodržovat několik základních pravidel saunování. V první řadě se nesaunujte v plavkách. Vybavte se čistým ručníkem a prostěradlem, které rozložíte na lavičku a zakryjete své tělo. Pokožka těla by neměla vůbec přijít do styku s dřevěnou lavičkou v sauně. Není vám nahota příjemná? Některé sauny nabízí časy, kdy je saunování vyhrazené pouze ženám.

Další možnost, jak se zbavit nechtěného studu, je pořízení saunového oblečení. Například osušky do sauny jsou vybavené praktickým zipem. Saunový župan umožňuje komfortní způsob užívání si saunování. Barevná prostěradla zabraňují prosvítání.

Saunování v těhotenství a finská sauna

Možná jste na finskou saunu zvyklá, ale v době těhotenství pro vás může být saunový proces v ní náročný. Pokud se nechcete se saunováním v době těhotenství rozloučit, doporučujeme návštěvu infrasauny nebo parní sauny. Skvělou volbou je herbal sauna. Zde se teplota pohybuje kolem 40 až 50 stupňů Celsia. V kabince provoněné bylinkami se příjemně uvolníte a budete se zde cítit stejně dobře.

Saunování v těhotenství a rizikové těhotenství

Saunování si dopřejte pouze tehdy, cítíte-li se dobře a jste v dobrém zdravotním stavu. Tato zásada platí nejen u těhotných žen, ale u každého návštěvníka sauny. Sauna vám prospěje pouze tehdy, cítíte-li se dobře a nejste nemocní. Pokud jste aktuálně oslabení nemocí nebo těžkými zdravotními komplikacemi, sauně se vyhněte obloukem. Pokud na sobě cítíte něco neobvyklého, se saunováním ihned přestaňte. Ve třetím trimestru těhotenství mohou nastat předčasné stahy dělohy. Pokud máte lékařem diagnostikované rizikové těhotenství, saunu nenavštěvujte.

Saunaproject

Banner