Saunování je jednou z nejdokonalejších regeneračních technik. A to nejen pro unavené tělo, ale také pro unavenou mysl. Stejně tak jako má při pravidelném a správně dlouhém užívání svoje benefity, může také nepříjemně škodit, pokud to s ním přeháníte. Jak často se saunování oddávat a podle čeho se řídit?

Saunaproject

Saunování zapojujte do programu maximálně dvakrát týdně

Samotné saunování je blahodárné díky zvýšení cirkulace krve. Jakmile jste delší dobu v sauně, tak se přirozeně zvyšuje srdeční tep a s ním se urychluje cirkulace krevního oběhu. Ten potom dokáže odbourat antioxidanty a další „vnitřní smog“ a pak se při saunování dostávají tyto látky ven z těla.

Velice blahodárné účinky. Jenže pokud budete tuto terapii přehánět a budete se jí oddávat například každý druhý den, můžete si časem přivodit nepříjemné problémy. Většinou srdeční či respirační. Maximum by tak stále mělo být dvakrát týdně s rozumným odstupem. Naprosto dostačující je ale i jednou, či dvakrát do měsíce.

Délku saunování zvolte podle jeho četnosti

Pokud se oddáváte saunování pravidelně s menšími pauzami, tak nepotřebujete rozhodně plnohodnotnou dávku sauny v každém případě. Přibližně deset až patnáct minut by pro vás mělo být naprosto dostačující, aby se dostavily kýžené pozitivní účinky.

Naopak v případě, že se saunování oddáváte méně často, si můžete bez potíží protáhnout pobyt v sauně i do délky třiceti minut.

Řiďte četnost a délku podle teploty a fyzického stavu

I když je pobyt v sauně formou regenerace, tak má na srdce poměrně velké nároky. Pokud je v sauně opravdu dusno vytlačené na maximum, tak to zohledněte v délce celého saunování. Stejně tak nezapomínejte na svůj zdravotní stav a pokud máte slabší srdce nebo dechové potíže, buďte opatrnější a citlivější s délkou saunování!

Banner