Pořídili jste si domu vlastní saunu nebo si tento sen chcete v blízké době splnit? Jistě hledáte také odpověď na otázku, jak saunu udržovat, aby vás sloužila dlouhá léta. Základem je kvalitní nátěr a neméně důležitá je také pravidelná dezinfekce. Existují však i další pravidla. Víte, co vše je potřeba dodržovat, aby byla sauna stále jako nová?

Hygiena na prvním místě

Ve veřejné sauně je jasné, že je velmi důležité dodržovat hygienu. Stejně by tomu mělo být i v případě sauny domácí. Vždy je třeba dodržovat hygienický pravidla saunování. 

  • Nezapomeňte se umýt – Očista těla před saunováním je opravdu velmi důležitá. A to i v případě, že si připadáte čistí. Do sauny pak choďte zásadně bez oblečení a bez bot.
  • Prostěradlo jako parťák – Sloužit vám samozřejmě může také kvalitní ručník, ale prostěradlo je do sauny mnohem lepším společníkem. Díky němu zabráníte usazování potu a následnému vzniku skvrn na dřevě. Vždy dbejte na to, aby ručník nebo prostěradlo měli dobré absorpční vlastnosti. Stoprocentně by mělo jít o textilie z přírodních materiálů. Pří každém saunování je třeba použít nový ručník nebo prostěradlo. 
  • Dveře nechte dokořán – Po skončení saunování je vhodné utřít lavičku a nechat saunu dostatečně vyvětrat. Určitě nezavírejte dveře. Vlhkost musí pryč. A jak jinak, než pomocí otevřených dveří. 

Saunaproject.cz

Sauna by měla být dezinfikovaná

Není potřeba dělat to po každé procesu saunování, ale jednou za čas je třeba místnost určenou k relaxaci vyčistit pomocí dezinfekce. Ideálně třeba dvakrát do měsíce. Vhodné je použít dezinfekci určenou přímo pro sauny. Takový přípravek totiž nejen, že spolehlivě odstraní stopy potu, ale také další nečistoty. 

Navíc rozpustí povlaky vápenných usazenin a skvělá je k bělení dřevěných saunových lavic. Přípravek speciálně upravený pro sauny si poradí i s trvalé znečištěnými plochami. Vždy je nutné dezinfekci naředit vodou v závislosti na tom, jak je dřevo znečištěné. Dezinfekci pak na povrchy nanášejte pomocí štětce nebo houbičky. Dezinfekce je zároveň bělicí prostředek, proto nezapomeňte pracovat opravdu opatrně. 

Dřevo je nutné také pravidelně natírat

Je jasné, že i kvalitní dřevo namáhané teplem a vlhkem potřebuje péči. Navíc na něj působí také lidský pot, který je velmi agresivní. Nátěr by z toho důvodu měl být dostatečně odolný a chránit dřevo před výskytem plísní. Pro sauny jsou k dispozici speciální nátěry, které zajistí, že při vysokých teplotách nebudou unikat žádné nebezpečné výpary. Využít můžete například speciální akrylátový lak, který odpuzuje nečistoty. K dispozici vá je také parafínový olej. Ten se využívá zejména pro nátěr saunových lavic a zabraňuje vysušování dřeva. Případně můžete použít také univerzální parafínový olej, který je využitelný také na strop a stěny. Nátěr postačí vždy jednou za sezonu. 

Údržbu samozřejmě potřebují také saunové kameny

Saunové kameny potřebují pravidelnou péči. Je třeba je několikrát ročně opatrně vyndat a vysát všechen prach i jiné nečistoty z kamen. Poté opět kameny můžete poskládat zpět. Každoročně byste pak měli saunové kameny měnit za nové. Samotná kamna nepotřebují žádnou zvláštní údržbu, kromě zmíněného vysávání. Dobré je samozřejmě také otírat povrch kamen. V případě kamen s výparníkem je vhodné ho minimálně dvakrát do roka odvápnit. 

Jak na saunovou elektroniku

Elektronika v sauně nepotřebuje žádnou zvláštní péči. Samozřejmě je důležité ji udržovat v čistotě. Jednou za čas můžete překontrolovat upevnění a opotřebení. Do opravy se případně samy raději nepouštějte, vždy je vhodnější nechat opravy elektrických zařízeních na odbornících. 

Co v sauně rozhodně nedělat?

  • Sauna není sušárna prádla. 
  • Dřevěné povrchy nepolévejte vodou. 
  • Na dřevo v žádné případě nepoužívejte mokrý hadr, dřevo by mohlo ztmavnout. 
  • Dřevo nenatírejte barvou ani mořidly. Výpary by vám mohly způsobit zdravotní problémy. 
  • V sauně není vhodné používat měděné předměty, na dřevu by se mohly objevit fleky. 
  • Nikdy nepoužívejte chlorované přípravky na údržbu sauny. 


Banner