Modřiny jsou nepříjemnou záležitostí, zvláště z estetického hlediska. Trpíte-li často na tvorbu modřin, doporučujeme vám pravidelnou návštěvu sauny. Její blahodárné účinky mají vliv i na rychlé hojení všech druhů krevních výronů.

Co je modřina

Modřina je podkožní krevní výron, který vznikne při silném nárazu tupým předmětem. Krev se vlivem poškození cévy vylije pod kůži a prosvítá přes ni. Modřina má několik fází hojení, při které mění barvu z modré na modročervenou, černou, přes všechny odstíny hnědé, zelené a žluté. Čím tmavší modřina se na pokožce objeví, tím déle potrvá její vstřebávání.

Náchylní na modřiny jsou především starší lidé, kterým se modřiny tvoří rychle a vypadají bolestivě. Je to vlivem křehkých cév a tenké pokožky.

Proč se modřiny tvoří tak často

Zvláštní pozornost věnujte, pokud se vám modřiny tvoří příliš často. To je ovlivněno kondicí cév a celkovým zdravotním stavem. Při nadměrné tvorbě modřin doplňte vitaminy B, C, D a K. Nechte se vyšetřit na krvetvorbu, onemocnění jater, leukemii nebo hemofilii. Za vznikem mohou stát i některé léky.

Jak rychle ozdravit modřinu? Saunou!

Zmizík na modřiny přímo neexistuje, existuje však pár ověřených metod, které modřinu vyzmizíkují rychleji, než při samovolném vstřebávání. Celému procesu pomůžete například chladným obkladem nebo studeným předmětem. Mražené pytlíčky však raději zabalte do utěrky, která zabrání poškození kůže chladem.

Starší modřiny milují teplo. Abyste se zbavili velkému množství modřin, například po sportovním výkonu co nejdříve, zajděte si do sauny. Sauna má blahodárné účinky na kardiovaskulární systém. Uvolňuje svaly, tkáně, má blahodárný vliv na psychické a fyzické napětí.

Další pozitivní účinky saunování

Sauna má i další blahodárné účinky. Mezi nejvýznamnější je například odplavení toxinů vlivem silného pocení, při kterém z těla odchází všechny škodlivé látky.

Pobyt v sauně je pro tělo velmi náročný. Střídání vysokých teplot s prudkým ochlazením pod proudem ledové vody má vliv na vynaložení velkého množství energie. To pomáhá ke snížení tělesné hmotnosti. Pravidelné saunování pomáhá při hubnutí velkou měrou, i když jen ležíte a relaxujete.

Pobyt ve finské sauně zvyšuje množství bílých krvinek v krvi. To vede k posílení imunitního systému. Otužování po saunování ledovou vodou má další pozitivní vliv na posílení imunity.

 

Dělají se Vám snadno modřiny, finská sauna urychlí jejich hojení

Banner