Finsko je bezesporu místem, kde se zrodila první sauna a odkud se sláva horké páry rozšířila daleko do světa. Samozřejmě, dá se namítat, že mnoho různých kultur znalo zdravotní účinky, které jsou s tímto procesem spojené a přišlo na tento zajímavý objev po svém. Ale jsou to právě Suomi, jimž se připisuje historické prvenství. Specifickou součástí saunování je také proces, při kterém se všichni účastníci šlehají po těle březovými metličkami. Pokud jste to nezažili osobně, tak jste alespoň metličkování viděli ve filmech se severskou tématikou. Proč je tolik prospěšné našemu zdraví?

Sanaproject

Bříza je na prvním místě

Na severu Evropy je hitem bříza, která je už zavedenou klasikou. Není ale jedinou možností, co připadá v úvahu během saunování. Záleží hlavně na tradici, protože v některých oblastech, kde je sauna zcela běžnou součástí života, byste mohli břízu hledat marně a tehdy nastupuje třeba dub nebo lípa, která platí za tradiční strom slovanských kultur. Někdy se využívá i eukalyptus, který je základním stavebním kamenem pro řadu aromaterapeutických postupů. A přesně tak to také staří Finové mysleli. Nejde jenom o samotné šlehání a uvolňování endorfinů, ale také o libou přírodní vůni, která navodí příjemnou atmosféru a potěší všechny smysly. Jehličnany nebo listnaté stromy, princip je vlastně úplně stejný. Takže, jaké jsou pozitivní účinky, které přímo souvisejí s metličkováním?

  • Aromaterapie, která je doprovázená masáží. Takovou, na níž nemusíte mít žádný kurz.
  • Proudění vzduchu v sauně bude lepší. Jednoduše proto, že se v ní společně pohybujete.
  • Tepla bude na kůži ještě o trochu víc. A to je také jedním z cílů, které má využití metliček.

Finové jí říkají vihta

Pokud se setkáte s termínem vihta, je to vlastně březová metlička, která je ve Finsku takřka až národním symbolem. Saunová metla může mít řadu různých podob, její základ ale tvoří mladé větvičky a listí, které se společně ponoří do horké vody těsně před využitím. Důvod je prostý, uvolní nejlépe vonné silice a bude mít ideální vlastnosti pro správné šlehání na kůži. Nemusíte se obávat, že vás něco podobného zabolí. Spíše naopak, postupně budete v euforii, je to podobné jako klasická masáž. Jen tentokrát nejste na masážním stole, ale vydáte se do horké páry společně s pár přáteli, kteří nemusí absolvovat nějaký speciální kurz. Je vhodné, když se větvičky natrhají na jaře, protože se v nich v tomto ročním období ukrývá nejvíce cenných látek. Je to podobné, jako s různými bylinkami.

Příroda je všude kolem

Nejde jen o Finy, ale také řadu dalších severských národů. Metličkování je hodně oblíbenou formou aromaterapie, která pochází z přírody a obejde se bez chemických sloučenin. Podpora imunity a krevního oběhu, prevence proti křečím, harmonizace těla i duše, tento proces má spoustu výhod, které si můžete už brzy vyzkoušet (doslova) na vlastní kůži. Sauna během metličkování musí být patřičně větraná. Aroma z jednotlivých silic se lépe šíří i díky vysoké vlhkosti vzduchu, udržujte ji proto ve vhodné hladině.


Banner