Saunování je synonymem relaxace. A k ní většinou patří také příjemná tlumená hudba. Hudební přehrávač do sauny umožní poslouchat hudbu dle výběru. Skvělé je, že ho lze většinou ovládat dálkovým ovladačem přímo ze sauny. Myslete na to, že právě příjemné hudba dokáže skvěle uvolnit mysl a navodit příjemné pocity.

Saunaproject.cz

Dva druhy reproduktorů

Do sauny se doporučují dva druhy reproduktorů. Prvním z nich jsou vibrační reproduktory. Jde o akustické měniče, které zvuk přenášejí přes pevný povrch. Takový reproduktor se neinstaluje přímo do sauny, stačí povrchová montáž vruty. Technologie používá výkonné magnety, které mění audio signály na vibrace přenášené pevnými povrchy. Druhou možností jsou konvenční reproduktory navržené tak, aby dokázaly odolat vysokým teplotám. Umístit je lze na stěny nebo pod lavice. Tyto reproduktory se vyznačují vyšším frekvenčním rozsahem.

Hudba léčí

Hudba v kombinaci s rituálem saunování vás zbaví stresu a napětí. Také se díky ní pravděpodobně zbavíte nepříjemných myšlenek. Muzikoterapie se doporučuje nejen kvůli klidu, harmonii a radosti ze života. Ideální je také jakožto prevence proti psychosomatickým onemocněním.

Je známo, že hudba zvedá hladinu serotoninu a pozitivně působí na naši náladu. Kromě toho má hladina serotoninu vliv na kvalitu spánku a na deprese. Jestliže je nízká, mají lidé sklon k poruchám spaní a dokonce k hlubokým depresím. Právě poslech relaxační hudby v sauně tomu může předcházet.

V neposlední řadě je třeba zmínit, že terapie za pomoci hudby je považovaná za jednu z nejefektivnějších metod psychoterapie i psychologie.

Jak hudba ovlivňuje organismus

Možná jste slyšeli, že hudba má tři složky, které ovlivňují člověka. A každá složka hudby nás ovlivňuje jiným způsobem. Rytmus má vliv na tělesný stav, tedy na činnost vnitřních orgánů a také srdce. Melodie jako taková působí hlavně na emoční stránku člověka a vyvolává v nás různé pocity. Proto by právě hudba v sauně měla být příjemná, ale byly pocity a emoce jen kladné. Hudba má také svou harmonii. Ta je branou do nevědomí. Každá ze složek hudby je opravdu důležitá a jedna bez druhé nefungují zcela efektivně.

Vhodné zvuky do sauny

Každý má samozřejmě oblíbenou jinou muziku, do sauny se však pro relaxaci hodí zejména zvuky zvonků, zpívajících mís nebo tibetských bubnů. Vhodné jsou kromě toho také přirozené zvuky přírody. Zpěv ptáků, šumění moře, zvuky vody nebo praskání ohně.

I velmi krátká muzikoterpie stačí k naplnění novou energií Nehledě na to, že vhodná hudba tak uvolňuje naši představivost, případně v nás vyvolává vzpomínky na nejrůznější zážitky, které jsme již možná uložili do nevědomí.

Banner