Proces saunování je rozšířený po celém světě již po mnoho tisíc let. Zkuste i vy návštěvu sauny zařadit mezi své rituály a součást péče o tělo. Nejen, že uděláte maximum pro svůj imunitní systém, ale také si ulevíte od stresu. A to se hodí nejen na podzim a v zimě, ale v dnešní uspěchané době vlastně celoročně. Je jen na vás, jestli budete navštěvovat veřejnou saunu nebo se rozhodnete pro soukromí a pořídíte si saunu domů nebo na zahradu.

Saunaproject.cz

Pobyt v sauně je především relaxací. Díky procesu saunování se zklidní vaše mysl. Teplo navodí pocit bezpečí. Pocit klidu. Pohodu. Díky tomu se budete cítit po psychické stránce pohodlněji. A to samozřejmě není zdaleka všechno. Již jsme naznačili, že pobyt v sauně je také obrovským přínosem pro imunitu. Nachlazení si na vás jen tak nepřijde. A co víc. Sauna je také skvělou prevencí proti alergiím.

Jakou saunu si vybrat?

Není podstatné, jaký typ sauny si vyberete. Zda klasickou finskou nebo parní či dokonce infrasaunu. Účinky na vaše tělo budou velmi podobné ve všech případech. Vždy, když se člověk ocitne v sauně se díky teplotě zvýší jeho srdeční frekvence. Pak dojde k rozšíření cév a podpoře cirkulace krve. Je to podobný proces jako při cvičení. Zvýšená cirkulace krve a také vyšší teplota v prostoru vám může pomoci ulevit od bolesti svalů. Vhodný je také při artritidě. I s touto nepříjemnou bolestí může teplota v sauně pomoci. A v neposlední řadě dojde ke zlepšení pohybu kloubů.

Udělejte to pro své srdce i psychickou pohodu

Jistě už jste slyšeli o tom, že pravidelné saunování snižuje riziko kardiovaskulárního onemocnění. A to je dobrý důvod k návštěvě sauny, ne? Skvělou volbou je sauna také pro osoby s astmatem. Teplo totiž pomáhá otevřít dýchací cesty a také, jak jistě víte, uvolňuje hlen. A to není všechno. Stejně tak přítmí, relaxační hudba a teplo napomáhá celkovému uvolnění. V sauně se vám zklidní mysl a negativní myšlenky zůstanou za dveřmi. Srdce je samozřejmě velmi důležité, ale psychické zdraví je velmi často opomíjené. A to je velká škoda. Je důležité o psychickou pohodu pečovat. V dnešní době je pohoda důležitější než kdy jindy.

Není to samozřejmě bez rizika

Saunování má pochopitelně na naše fyzično i na psychiku obrovský vliv. Veskrze je pozitivní. Ale existují samozřejmě jistá rizika. Ta se zpravidla netýkají zdravých osob, ale těch, kteří trpí nějakou chorobou. Zvlášť potíže s kardiovaskulárním systémem mohou být u saunování problém. Pokud tedy máte problémy se srdíčkem, je vhodné se před návštěvou sauny poradit s lékařem.

Potíže mohou mít také lidé, kteří mají nízký nebo naopak vysoký krevní tlak. A pozor by si měli dát také ti, kteří mají nemocné ledviny. Jelikož při saunování může dojít k dehydrataci organismu. Pro takové osoby je více než pro ostatní podstatné, aby dodržovali pitný režim. I zdravý člověk by měl během saunování vypít zhruba půl litr čisté vody. Samozřejmě můžete pít například i bylinkový čaj. Rozhodně však nejsou vhodné sladké nápoje, které vám pocit žízně příliš nezaženou. A je pravděpodobně zcela jasné, že byste se měli naprosto vyhnout alkoholickým nápojům. Ostatně zvažte konzumaci alkoholu také po saunování. Ani tehdy totiž není alkohol tím nejlepším společníkem.

 


Banner