Saunování si získává na stále větší popularitě. Věnovat se mu můžete prakticky po celý rok. Zatímco v zimním období, tedy od podzimu do jara, sauna podporuje funkci imunitního systému, během teplejšího období od jara do podzimu má naopak preventivní funkce. Zajímali jste se někdy o to, co se vlastně děje s vaším tělem během saunování?

O příznivých účincích sauny se ví už dlouho

Saunování rozhodně není žádný výmysl moderní doby. O jeho pozitivních přínosech na naše zdraví se totiž věděli už hodně dávno. Již před mnoha a mnoha lety se sauny stavěly na posvátných místech, kde sloužily nejen k meditacím, ale také k duchovním setkáním.

Dříve existovaly sauny kouřové, které jsou i dnes obrovským lákadlem a především výzvou. Existovaly sauny parní, dnes nacházíme zalíbení ve finských saunách.

Saunaproject

Co se děje v těle, když jste v sauně?

Co se děje s tělem, když jste v sauně?

Jen pár minut stačí k tomu, aby došlo ke zvýšení teploty vašeho těla. To má za následek, že se tělo snaží ochladit, proto srdce bije na plné obrátky a pumpuje tak větší množství krve. Tím dochází ke zvýšení tepové frekvence a stoupnutí krevního tlaku.

Změny můžete pozorovat i na pokožce, která zrůžoví a krásně se prokrví. Tělo se začne potit. Návštěvou sauny tak dáte do pohybu prakticky celý kardiovaskulární systém i pohybový aparát.

Je saunování vhodné pro každého?

Návštěva sauny v mnohých vzbuzuje obavy. Pokud je ale člověk zdravý a nepociťuje žádné zdravotní potíže, pak se saunování bát nemusí. Určitě ale nechoďte do sauny poté, co si pochutnáte na kachně se šesti knedlíky a hromadou zelí. Návštěva sauny se nedoporučuje ani po prohýřené noci nebo tehdy, kdy na sobě pozorujete náznaky kocoviny.

Kdo by do sauny chodit neměl, jdou lidé trpící vysokým krevním tlakem. Dále také lidé, kteří se léčí s játry nebo ledvinami. Návštěva sauny se nedoporučuje ani ve chvíli, kdy řešíte nějaký zánět, máte kožní potíže nebo čekáte miminko.

Banner