Pořídili jste si celoroční mobilní dům a kladete si otázku, zda je možné si do takového domova pořídit finskou saunu. Odpověď je jednoznačná. Ano. A máte hned několik možností.

Domácí sauny z různých druhů dřeva

Sauny do domácností jsou vyráběné z mnoha druhů dřeva. Můžete si vybrat sauny ze skandinávského smrku, z osiky, z olše cedru nebo z kanadské borovice. Mezi nejoblíbenější patří cedrové sauny, a to hlavně kvůli charakteristické vůni. Použité materiály navíc lze kombinovat.

Celoroční mobilní domy

Sauna do interiéru

Pokud máte svůj celoroční mobilní dům dostatečně prostorný, klidně si můžete pořídit saunu do interiéru. Existují finské sauny malých rozměrů nebo vám dokážeme vyrobit saunu přímo na míru dle vašich požadavků. Dobrou zprávou je, že saunu pro jednu osobu lze pořídit i do malé koupelny, kterou většinou celoroční mobilní dům má. Nezabere totiž o mnoho více místa než například sprchový kout.

Důležitou součástí jsou pochopitelně kamna. Čím menší prostor, tím nižší jsou nároky na vytápění. Do domovních saun se tedy většinou dávají elektrická, akumulační nebo přímotopná tělesa. Výhodou malých finských saun je určitě levnější provoz než u větších saun.

Pokud však nemáte ve svém domě prostor pro saunu nebo chcete pořídit saunu pro více osob, nemusíte věšet hlavu. Finskou saunu můžete umístit do zahrady nebo například pod pergolu. Nakonec právě vaše zahrada může být dokonalým místem pro relaxaci.

Sauna do exteriéru

I celoroční mobilní dům má jistě zahradu. Pokud disponujete přístřeškem, terasou nebo pergolou, můžete saunu umístit tam. Není to však podmínkou. Stejně jako bazén nebo vířivka může stát finská sauna klidně na otevřené zahradě.

Existuje hned několik typů saun, k venkovnímu využití je však právě finská sauna nejideálnější. Finské sauny se totiž vyznačují velkou vlhkostí vzduchu a také vysokou teplotou. Do venkovních prostor je vhodné mít saunu s klasickými kamny. Vlhkost vzduchu pak zajišťují lávové kameny, které se polévají vodou nebo automatický systém.

A co je důležité u venkovní sauny? Měla by mít oproti té domácí zesílenou konstrukci a také větší izolaci. Je důležité, aby se sauna vypořádala s větrem, deštěm, případně i kroupami. Určitě tak není vhodné pořídit interiérovou saunu a umístit ji ven. To by se vám určitě nevyplatilo.

Dovnitř? Ven? Neprohloupíte ani v jednom případě

Díky sauně získá váš celoroční mobilní dům nový rozměr. Ať už se rozhodnete pro venkovní nebo vnitřní saunu, vždy získáte možnost úžasného odpočinku se zdravotními benefity. Sauna pomůže k posílení imunity, uvolnění svalů nebo mysli. Sauna vám pomůže také v boji s celulitidou, akné nebo jinými kožními problémy. Sauna pomůže i v případě vysokého krevního tlaku.

Pochopitelně však musíte dbát na to, jak se v sauně chováte. Důležité je dodržovat pitný režim, před vstupem do sauny se osprchovat a následně otřít do sucha. Myslete také na to, že doporučovaná délka jednoho cyklu v sauně je od pěti do patnácti minut. Po odchodu ze sauny je vhodné se opláchnout vlažnou vodou a poté se sprchovat nebo vykoupat ve vodě ledové.