Saunování během menstruace je pro většinu žen zakázané ovoce. Navzdory tomu, jak velká jste milovnice saunování, možná i vy máte obavy, jestli je návštěva sauny během tzv. jahůdkových dní vhodná.

Zdravotní benefity saunování

Stále více lidí přichází na chuť saunování a není se čemu divit. Zdravotní benefity pobytu v sauně jsou dávno známé:

  • zlepšuje náladu
  • mírní bolest
  • podporuje regeneraci poškozeného svalstva
  • posiluje imunitu
  • zvyšuje hladinu růstového hormonu

Saunaproject

Saunování během menstruace – ano nebo ne?

Ženy často řeší dilema, jestli si do sauny vyrazit i v době, kdy mají tzv. své dny. Zatímco pro některé je tahle otázka předem vyřešená a do sauny by nikdy během menstruace nešly, jiné stále váhají. Pojďme si v tom udělat jasno a společně se podívejme na důvody, proč saunování během menstruace vynechat a kdy si ji můžete dopřát, ačkoli zrovna máte své dny.

Proč ne?

Když žena menstruuje, je její děložní hrdlo otevřenější nežli jindy během cyklu a je tedy náchylnější k nejrůznějším infekcím. Jinými slovy se do těla ženy mohou během jejích dnů dostat různé nečistoty. Veřejné sauny navštěvuje hodně lidí, proto je zde vyšší riziko výskytu nečistot.

A zase ne?

Dalším důvodem, proč saunování během menstruace raději vynechat, je fakt, že v sauně dochází k většímu prokrvení vnitřních orgánů. Díky tomu se zvyšuje i tělesná teplota. Vzhledem k tomu, že během menstruace dochází k prokrvení děložní sliznice, mohl by vzestup vnitřní teploty zvýšit krvácení. Proto saunu vynechejte minimálně v prvních dnech menstruace.

A proč ano a kdy?

Máte-li doma vlastní saunu, můžete se i během tzv. jahůdkových dní vesele saunovat, jak je libo. I lékaři jsou této variantě naklonění, především pak z toho důvodu, že mnoho žen trpí bolestmi při menstruaci a teplo uvnitř sauny může od bolestí ulevit.

Doporučuje se však pobyt v sauně omezit jen na pár minut, ideálně se prohřát v leže a poté se osprchovat vlažnou vodou.

 

Banner