I saunování má svá pravidla, která by se měla striktně dodržovat. Užívejte si saunování plnými doušky a hlavně bezpečně.

Proč dodržovat pravidla saunování?

Chystáte se na první návštěvu sauny? Pak je dobré, dodržet několik zásadních rad. Saunování má pozitivní účinky na naše zdraví, ale mnoho lidí nezná vhodný postup při saunování a tím nechtěně snižují účinky. Jedině správným saunováním posílíte své tělo i mysl.

Jaké jsou zásady správného saunování

Před prvním vstupem do sauny se nezapomeňte osprchovat mýdlem a usušit. Prohřívejte se v prostorách sauny zásadně bez plavek. Umělá vlákna mohou ve vysokých teplotách negativně reagovat na pokožku. Hrozí její popálení, zapaření a vznik nepříjemných vyrážek. Při saunování používejte pod sebe pouze prostěradlo nebo ručník, chránící vaše tělo před spálením o rozehřátou lavičku.

Nejlepší poloha pro saunování je vleže na lavici. Díky tomu si dopřejete rovnoměrné působení tepelné energie na vaše tělo. Pokud se saunou začínáte, doporučujeme nejdříve začít na spodních lavičkách, kde je teplota nižší.

Jak dlouho pobýt v sauně

Optimální časový limit se u zdravých dospělých pohybuje kolem 10 – 15 minut, při teplotě 80 – 90 stupňů Celsia. U dětí se pobyt v sauně doporučuje kolem 5 – 8 minut, při teplotě 70 – 80 stupňů Celsia. Čas je samozřejmě orientační. Vždy se řiďte vašimi aktuálními pocity. V případě nevolnosti opusťte neprodleně kabinku a ochlaďte se studenou vodou.

Jak postupovat po saunování

Po skončení saunování své tělo ochlaďte proudem studené vody. Začátečníci mohou začít s ochlazováním postupně, od nejvzdálenějších míst směrem k srdci. Po saunování ochlaďte také hlavu. Předejdete tak červenání a vzniku bolesti hlavy. Po ochlazení se osušte a odpočívejte čtvrt hodiny v odpočívárně. Během této doby se doporučují vypít alespoň dvě sklenice vody. Celý cyklus opakujte třikrát.

Příznivé účinky saunování

  • podporuje cirkulaci krve, rozšiřuje cévy a zrychluje tep
  • posiluje imunitní systém
  • odplavuje z těla škodliviny
  • čistí pokožku do hloubky
  • zlepšuje dýchání

Máte za sebou všechny tři saunovací cykly? Nakonec své tělo opláchněte pouze vlažnou vodou bez použití mýdel. Mohlo by dojít k podráždění pokožky, která má po saunování rozšířené póry
Saunaproject

Banner