S obrovským boomem, který zažily sauny v posledních dekádách 20. století, bylo šířeno i pravidlo saunování pro seniory. Osobám nad 60 let nebylo doporučeno navštěvovat sauny, a to zejména kvůli možným srdečním problémům. V dnešní době je situace diametrálně odlišná, názory se sice různí, ale studie a dlouholeté zkušenosti praví naprostý opak. Ovšem je nutné dodržovat určitá pravidla, v případě zdravotních potíží je vhodné konzultovat saunování se svým lékařem.

Přínos srdci, cévám a pokožce

Obecně pro srdce a cévy je sauna velice prospěšná. Při saunování je srdce zatíženo zhruba stejně, jako při rekreační sportovní aktivitě. Při takové zátěži dochází k vyššímu prokrvení srdečních cév, což kladně působí i na okysličení buněk a jejich regeneraci. Spousta lidí se obává zvýšeného srdečního tlaku během saunování, jenže opak je pravdou. Průměr cév se procesem saunování přirozeně zvětšuje a tím dochází k přechodnému snížení krevního tlaku.
Suchá pokožka se vlivem sauny regeneruje, při prohřívání dochází k prokrvení buněk, což zjemňuje kůži samotnou. Zvyšuje se i produkce mazu, která napomáhá regulaci vrásek.

Upravte saunovací rituál

Osoby staršího věku by měly upravit postup saunování na míru. Doporučuje se nižší teplota a kratší doba pobytu v sauně, dále i odlišný postup ochlazování. Snížení teploty v sauně zhruba o 10 °C, dále zkrácení stráveného času klidně i na polovinu. Upřednostnit níže položená lehátka v sauně, neprovádět rychlé pohyby a vstávání. Místo finálního ochlazení v bazénku postačí vlažná sprcha. Dále je nezbytné doplnit dostatečné množství tekutin a pobývat na čerstvém vzduchu, následně provádět dechová cvičení.

Kdy saunu vynechat?

Saunování se raději vyhněte, jestliže máte diagnostikován nejvyšší stupeň nedostatečného výkonu srdce, čímž může být například klidová dušnost, otoky apod. Rovněž cévy musí v těle plnit správnou funkci. Některé z užívaných medikamentů mohou při saunování vyvolat komplikace, a proto se před návštěvou sauny poraďte s ošetřujícím lékařem. Ten vám může nabídnout i speciální zátěžový test, při kterém je pod dohledem zkušeného personálu monitorován kardiovaskulární systém a jeho reakce.
Pravidelná návštěva sauny i v důchodovém věku zlepšuje celkovou kvalitu života a zdraví. Posiluje imunitu, nervový systém, uvolní svaly, pomůže od bolestí hlavy a udržuje psychickou rovnováhu.



Banner