Zahrada je součástí každého domu. Kousek zeleně je vhodným doplňkem i pro městské části. Pokud ovšem zejména ve městě nebo jiné betonové zástavbě není tolik místa pro výsadbu stromů, květin či jiné zeleně, může se realizovat vertikální zahrada. Realizace této myšlenky bude vyžadovat trochu většího úsilí a vynalézavosti k dosažení úspěšného výsledku. Použít lze jako základ třeba dřevěné palety, dokonce i  PET lahve. To je vhodné zejména pro venkovská sídla a zahrádky. Městské části vyžadují trochu jiný projekt.

Graseko

Vertikální zahrady

Krásný květinový záhon, trávník nebo park v kamenné džungli jsou nepochybně velkým plusem pro obyvatele města, protože živé rostliny, jako voda z městských fontán nejen pomáhají zlepšit náladu, zmírnit stres, ale také dokonale vyčistit vzduch. Zapojení rostlin do podpory lidského zdraví bylo prokázáno v mnoha laboratorních a praktických studiích. Mnoho pokojových rostlin má léčivé vlastnosti. Dnes roste zájem o vertikální zahradnictví po celém světě, ale jak zvolit správný systém? Který zavlažovací systém je spolehlivější, jaké rostliny zvolit?

V zásadě jde o hydroponický systém pěstování rostlin bez půdy v živném roztoku. Vyznačuje se relativně nízkými náklady a obrovskou výhodou tohoto systému je snadná výměna v případě úhynu jednotlivých rostlin. V tomto případě je nutná nosná konstrukce a realizace není tou nejjednodušší. Optimálním využitím tohoto systému je vytvoření vertikální terénní úpravy malé plochy s ručním zavlažováním.

Co je vertikální zahrada?

Jedná se v podstatě o kolmou strukturu, ve které jsou vysazeny různé květiny a rostliny. Tato konstrukce je připevněna ke stěnám, čímž vytváří určitý geometrický tvar a rozděluje území na určité zóny. Je to neobvyklý designový nápad, který v mnoha směrech přitahuje velkou pozornost a vzbuzuje touhu být v tomto prostředí. Zakladatelem této umělecké a přírodní inovace je francouzský designér a botanik Patrick Blanc. Již v dětství odhalil obrovské množství tropických rostlin, které mohou růst vertikálně a to na malém množství půdy a dokonce i při nedostatečném osvětlení. Právě prostor jsou tak oblíbené a mají jistě co nabídnout. Dokonce mohou i zamaskovat prasklinky a nedokonalosti stěny nebo fasády.

Jak realizovat vertikální zahradu

Pokud má někdo zájem a chce mít takovou zahradu na svém domě nebo uvnitř v hale, může se do tohoto projektu klidně pustit sám, není to ni složitého. Rostliny lze vysázet prakticky do čehokoliv. Při realizaci takové vertikální zahrady svépomocí je třeba věnovat svou pozornost faktorům, kam se řadí například způsob instalace konstrukce, jeho přibližná hmotnost, úroveň osvětlení umístění umělé zahrady. Vzhledem k tomu, že zavlažování vertikální zahrady je problematické, je většina systémů vybavena nádržemi na vodu nebo připojena k vodovodnímu systému pro automatické kapkové zavlažování.

Výhody vertikálních zahrad

  • Skvělá zvuková izolace, zejména z venkovního prostředí
  • Dobrá tepelná izolace
  • Čistější vzduch a lepší prostředí
  • Snadný přístup k rostlinám a jejich výměně