To, proč v sauně chodíme nazí, má svůj důvod. Ve chvílích, kdy jsme v sauně nazí, nebo na sobě máme maximálně jen saunové oblečení, má sauna mnohem větší vliv na naše zdraví, než kdybychom byli v sauně oblečení.

Do sauny se v plavkách nechodí

Tím, jak se sauny začaly stávat součástí mnohých aquaparků, se mezi lidmi začal rozvíjet nešvar, který je pro klasické saunování chybný. A tím je návštěva sauny v plavkách. Saunování v plavkách totiž patří k jedné z největších chyb, kterých se můžeme během saunování dopustit. Důvodů, proč se plavky do sauny nosit nemají, je hned několik. Jedním z nich je například to, že se po vstupu do sauny naše pokožka začne rozpalovat a naše pokožka je mnohem citlivější.

Proč se plavky v sauně nenosí?

Pokud máte na plavkách nějakou kovovou sponu, můžete se i nepříjemně spálit. Úzká ramínka a gumičky u plavek nedovolují, abychom si v sauně udělali stoprocentní pohodlí, navíc zabraňují správnému oběhu krve. Materiál, z něhož jsou plavky vyrobeny, je neprodyšný, proto by se v něm naše pokožka nemohla volně nadechnout. Plavky jsou navíc v sauně plné bakterií, které mohou vyvolat nejrůznější problémy.

Myslete i na ostatní

V případě, že nemáte saunu rezervovanou pouze sami pro sebe, můžete používat osušky nebo prostěradla, ve kterých se můžete pohybovat mezi jednotlivými saunami a prostory pro odpočinek. V sauně pak můžete být zcela nazí, ale dejte si pod sebe již zmíněné prostěradlo. Úplně nejlepší je, když můžete v sauně ležet. Pokud však tuto možnost nemáte, sedněte si. Prostěradlo by mělo být vždy pod celým vaším tělem – v relaxační zóně si přikryjte alespoň intimní partie.

Sežeňte si saunové oblečení

Pokud se nazí v sauně necítíte a obyčejné prostěradlo vám nestačí, můžete si koupit přímo saunové oblečení. Sehnat můžete nejen kilt do sauny, ale také osušku se zipem či saunový župan. Všechny tyto pomůcky vám mohou váš pobyt v sauně zpříjemnit. Hodně kvalitní oděvy mají také antibakteriální ochranu, která vás zbaví všech hygienických rizik v sauně.

Jak si uvázat tógu

V případě, že nechcete být v sauně v prostěradle zabaleni „jen tak“, můžete si z něj uvázat mnohem slušivější tógu. Ta se váže tak, že si dáte prostěradlo za záda tak, aby bylo dlouhé na obou stranách stejně. Tóga by vás měla zahalit alespoň od prsou po kolena. Do prostěradla se zaviňte a držte přitom oba cípy. Levý líp omotejte kolem těla a vytáhněte za levým ramenem, pravý omotejte zepředu. Oba cípy pak svažte dohromady.

 

Do sauny bez plavek.

 

 

 

Banner