Chcete, aby bylo vaše saunování zajímavější a také mnohem účinnější? V tom případě vám můžeme nabídnout řešení, které je efektivní, levné a snadno dostupné. Zkuste použití metly, která vaše saunování udělá mnohem lepším.

Metličkování je velmi oblíbená součást mnohých saunových ceremoniálů. Metličky jsou vyrobeny z větví nejrůznějších dřevin, které jsou k sobě svázány do podoby malých metliček. Velmi oblíbené jsou metličky z břízy nebo eukalyptu. Používat se však mohou i další větvičky – jak z listnatých, tak i s jehličnatých stromů. V metličkách se nachází spousta látek, které mají příznivý vliv na naše tělo, nemluvě o dokonalém prokrvení naší pokožky.

Například v metličkách z břízy najdeme vitamíny C a A, ale také éterické oleje a silice, k jejichž uvolňování dochází během drcení listů. Tyto látky se tak dostávají nejen do naší pokožky, ale také do dýchacích cest.  Březové silice jsou antiseptické a mají dezinfekční účinky. Používáním metličky také dochází k lepšímu proudění vzduchu v sauně, nemluvě o příjemné vůni.

Proč jsou metličky vhodné pro naše zdraví?

Látky obsažené v metličkách mají protizánětlivý vliv na naši pokožku, působí také dezinfekčně a antisepticky. Metličkováním se nám očišťuje kůže, dochází k rychlejšímu hojení škrábanců a drobných ranek, kůže je vypnutá, hebká, pružná a mladistvá. Pára, která se z metliček uvolňuje, obsahuje spoustu éterických olejů, které způsobují rozšíření průdušek – v důsledku toho se nám bude lépe dýchat. Metličkování má dobrý vliv také na náš krevní oběh, kdy dochází k lepšímu prokrvení pokožky a k rozproudění krevního oběhu.

Jak metličku používat?

Ačkoliv na metličkování není nic složitého, existuje pár pravidel, která je dobré dodržovat. Na světě je také spousta odborníků, kteří si z metličkování dokážou vytvořit hotovou vědu. Při šlehání metličkami používejte rukavice, aby se vám nevytvořily mozoly. Metla by neměla být vlhká, občas ji ale trochu namočte, aby si zachovala svoji pružnost. Pokud se saunujete v sauně, kde je více než 60°C, dávejte pozor na to, aby vás pára od metličky nepopálila na kůži. Pohyby by měly být jemné, určitě se s ní nešlehejte tak, jako byste chtěli někomu ublížit. Při metličkování nemáte cítit bolest, naopak si máte celou proceduru saunování ještě více užít.

Technik je mnoho

Co se samotného metličkování týče, to můžete provádět například tak, že si lehnete na břicho, metličkou se pak zjemna přejíždí po pokožce od krku až k patám. Takto se můžete hladit po celém těle. Nebo si můžete provést zábal tak, že do metly naberete horký vzduch a ten přiložte rukou na cca 2 sekundy k tělu. Metlami můžete také přejíždět v různých směrech po tělu, můžete také trochu mrskat. Méně děsivou alternativou je tření metličkami po těle, kdy metličky přitlačíme mírně rukou.

 

 

Metla v sauně

 

Banner