Ochlazovací kádě – vše co o nich potřebujete vědět

Saunování není pouze o vysoké teplotě, která na naše tělo uvnitř působí. Pro dosažení těch nejlepších výsledků celého procesu, je třeba dodržovat několik pravidel. Možná je už znáte, ale třeba jste v saunování úplní nováčci.

V tomto textu se podíváme na jedno z nejdůležitějších pravidel, které je třeba při saunování dodržovat.

Teplo a chlad

Při saunování je velmi důležité střídání teplot. Návštěvu sauny by mělo vystřídat ochlazení organismu. Proces saunování by měl vypadat zhruba takto. Před začátkem sauny se nejprve osprchujte, a vysušte do sucha. Jakmile se v sauně dostatečně zahřejete a zpotíte, přišel čas na ochlazení.

Poté zchlazení organismu přišel čas na odpočinek. Před novým kolem v sauně byste měli strávit alespoň 15 minut odpočinkem. Nyní se ale pojďme podívat na způsoby, jakými se můžete po vydařeném pobytu v sauně zchladit. Existuje v zásadě několik druhů ochlazovacích kádí:

  • Ochlazovací bazének
  • Koupací sud
  • Ochlazovací kádě a vany
  • Oplachovací vědra
  • Výřivka

Ochlazovací bazének

Toto je velmi moderní způsob ochlazování těla po pobytu v sauně. Jedná se o bazének hluboký 1,2 metru vyrobený z umělého kamene. Je možné ho využívat uvnitř i mimo interiér, je odolný proti působení živlů. Zároveň je možné ho obložit jakýmkoliv materiálem tak, aby se hodil do prostředí sauny.

Koupací sud

Je ideální pro ochlazení těla zahřátého ve venkovní sauně. K tomuto sudu jsou připojena klasická kamna na dřevo, takže je možné vodu zahřát, nebo nechat studenou. To záleží na tom, jak chceme sud používat.

Může být použitelný i pro klasickou horkou koupel, která bude mít zejména v zimě jistě působivou atmosféru.

Sud je vyroben ze dřeva, které je tradičním materiálem jak pro vnitřní, tak venkovní obložení sauny, takže spolu s koupacím sudem se vrátíte k samotným kořenům saunování.

Ochlazovací kádě a vany

Ochlazovací kádě fungují na velmi podobném principu jako předchozí způsob ochlazení, ale nejsou zde přítomná kamna. Ochlazovací káď lze tedy využít pouze pro účely zchlazení rozpáleného těla po horké vnitřní či venkovní sauně.

Jsou opět vyrobeny ze dřeva, které je dohromady drženo kovovými obručemi, které jsou zde přítomné zejména proto, aby dřevo stáhly či mu naopak povolili, kdyby se v důsledku působení vody stáhlo či naopak roztáhlo.

Oplachovací vědra

Velmi klasický způsob ochlazení, který je vhodný pouze pro otrlé. Jedná se v zásadě o vědro, plné ledové vody, zavěšené na zdi poblíž sauny. Dalo by se označit za velmi primitivní sprchu, ale šok ze studené vody je zde umocněn právě jejím množstvím, které se na vás najednou vyvalí.

K vědru je přidělán provaz, kterým ho na sebe převrátíte. Opět je vyrobeno z kvalitního dřeva, tentokrát impregnovaného i zevnitř, aby voda vědro postupně nerozložila.

Výřivka

V zásadě nejmodernější a nejpropracovanějším způsobem ochlazení vašeho těla je použití výřivky. Ta k tomu není primárně určena, ale samozřejmě je možné ji napustit i studenou vodu, a využít tak jejích služeb pro vaše vlastní účely.

Výhodou oproti klasické ochlazovací kádi je samozřejmě dodatečné využití mimo ochlazení po sauně. Můžete se těšit na luxusní zpracování a několik desítek masážních programů, kterými můžete zakončit vaši relaxaci.