Opěrka zad do sauny – jak ji správně vybrat

Detaily jsou při stavbě sauny klíčové. Aby se ze saunování stal skutečně relaxační zážitek, je třeba se jim věnovat a dodat tak hrubé konstrukci sauny otisk vaší osobnosti, který se právě nejlépe projeví ve výběru doplňků a vybavení. To není vázáno na primární funkčnost sauny a je proto pouze na vás, jaké zvolíte.

Pro lepší orientaci v nepřeberném množství předmětů, které lze do sauny pořídit, jsme pro vás vytvořili tento článek, ve kterém se budeme věnovat zejména opěrkám zad do sauny.

Na začátek je ale dobré začít s trochou teorie. Vybavení do sauny můžeme roztřídit v zásadě do dvou skupin:

  • Estetické vybavení – nemá v sauně specifickou funkci, je přítomné pouze proto, aby měla sauna určitý design
  • Funkční vybavení – v sauně plní určitý úkol

Opěrka do sauny patří rozhodně do kategorie druhé, jelikož se jedná o vybavení s jasným účelem. Oceníte ho především ve chvíli, kdy chcete v sauně strávit více času, než jen pár minut.

K čemu je opěrka zad?

Plánujete-li v sauně trávit více času, je klíčové udělat ji co nejpohodlnější, jak to jen jde. Přesně k tomu slouží opěrka zad do sauny. Samotné lavice nejsou příliš uzpůsobeny pro pohodlné sezení a nejsou k nim přímo připojeny opěrky.

To by znamenalo, že návštěvníci sauny by se museli opírat o zeď, což není příliš pohodlné řešení. Nejde jenom o bolavá záda, která by byla jistě důsledkem, ale i o to, že stěny sauny jsou často vyrobeny z druhu dřeva, který není vhodný na dlouhodobý kontakt s lidskou pokožkou v prostředí sauny.

Právě proto existují opěrky zad, které jsou vyrobeny ze dřeva vhodného. Existují opět dva základní druhy:

1. Pevná opěrka – tento druh opěrky je přímo připevněn ke stěně sauny. Je tvořen několika palubkami, které jsou často ze stejného druhu dřeva, jako lavice pod nimi. Výhodou této opěrky je fakt, že je vyráběna individuálně do každé sauny a není třeba přemýšlet, jestli se do sauny vejde.

2. Přenosné opěrky zad – jak již napovídá název, výhodou těchto opěrek je snadná manipulace. V sauně je tak možné díky nim dosáhnout většího pohodlí, než s jejich nepohyblivou verzí.

I přenosné opěrky se ovšem liší ve velikosti i provedení. Existují dvě velmi časté verze:

  • Opěrka ve tvaru žebříku – jak již je jasné z názvu, tato opěrka je vyrobena tak, aby připomínala žebřík, zároveň je vhodná pro ty uživatele sauny, kteří mají problémy s páteří, jelikož opěrka kopíruje její přirozený tvar.
  • Opěrka ve tvaru vlny – pro výrobu této opěrky došlo ke zvlnění kusu dřeva tak, aby skutečně připomínal spíše vodní hladinu.

Materiály pro výrobu opěrky zad

Materiálem, využívaným pro výrobu opěrek, je samozřejmě dřevo. Protože je ovšem opěrka zad v přímém kontaktu s lidskou pokožkou, je třeba dát pozor na to, aby se jednalo o správný druh. Jaké jsou tedy vlastnosti, které by takové dřevo mělo mít?

  • Mělo by být odolné vůči náročnému prostředí v sauně. Nemělo by docházet k jeho deformacím.
  • Nemělo by být tepelně vodivé, aby nedošlo k popálení kůže. Ani pryskyřice by neměla být přítomná.
  • Údržba by měla být jednoduchá.

Tyto charakteristiky mimo jiné umocňuje úprava thermowood, kterou může dřevo projít. Palubky jsou během ní vystaveny působení páry, a proto je mnohem trvanlivější a odolnější proti působení vlhkosti. Na trhu je možné najít velké množství dřeva, které prošlo tímto procesem.

Cedr

Jedním z oblíbených druhů dřeva používaným pro výrobu opěrek zad do sauny je cedr. Toto načervenalé dřevo má výborné vlastnosti. Je odolné vůči vlhkosti a zároveň je velmi málo tepelně vodivé.

Abachi

Toto dřevo pochází z africké vrby, a je jedno z nejméně tepelně vodivých dřev na trhu. Proto je velmi často využíváno při výrobě lavic či opěrek do sauny. Opět má lehce načervenalý odstín.

Nabídka