Palubky ze severského smrku – proč vybrat zrovna je?

Při stavbě sauny velmi záleží na materiálech, které jsou použity. Ať už si saunu stavíte sami, či jste se rozhodli, že si ji necháte dodat na klíč, použité materiály by vás určitě měly zajímat. Nejčastěji se samozřejmě používá dřevo, ale jak možná víte, ne každý druh je pro použití v sauně vhodný.

Skandinávský smrk má ve světě saun vybudovanou velmi silnou pozici, a proto je pro mnoho lidí jasnou volbou, když se rozhodují o dřevě pro jejich saunu. Tento článek se zaměří na to, jaké vlastnosti severský smrk má, a jaké jsou výhody či nevýhody jeho použití.

Jaké vlastnosti u palubek ze severského smrku sledovat?

Při výběru dřeva do sauny se uplatňují ta nejpřísnější kritéria, která sledují, jaké má daný druh vlastnosti. Bude dobré v krátkosti připomenout, jaká to jsou. Tak bude zároveň jasné, jaké otázky budou v tomto textu zodpovězeny.

  • Jak se smrkové dřevo chová, když je vystaveno prostředí v sauně? Je odolné proti změnám teploty, či se může při intenzivním používání kroutit a praskat?
  • Je třeba ho udržovat? Jak je případná údržba náročná?
  • Jak smrkové dřevo udržuje teplotu? Nebude jeho povrch příliš horký, pro lidskou pokožku nevhodný?
  • Jak je na tom s pryskyřicí?
  • Posledním kritériem je pak estetická hodnota a cena pořízení severského smrku do vaší sauny.

Odolnost severského smrku

O odolnosti jednotlivých druhů dřev rozhoduje především jeho vlhkost. Ta je samozřejmě vyšší u dřeva, které se nachází blíže kůry stromů, zatímco nejstarší dřevo v prostředku kmene je již přirozeně vysušenější. Proto je třeba i při výběru palubek ze severského smrku dbát na to, abyste používali dřevo ze srdce stromu.

Jakmile je strom pokácen, dochází k jeho vysoušení, aby byla odstraněna vlhkost, která se v něm přece jenom nacházela. Palubky ze severského smrku jsou odolné vůči druhotnému vstřebávání vlhkosti, a proto se nemusíte bát, že by v sauně příliš absorbovaly vlhkost.

Pokud dojde k jejich zkroucení, je to většinou kvůli tomu, že byly špatně vysušeny.

Vzhledem ke chladnějšímu klimatu se dřevo severského smrku liší oproti smrkům rostoucím v našich podmínkách. Je mnohem tvrdší a hustší, jelikož roste pomaleji. Není proto tolik náchylné k prasklinám.

Údržba severského smrku

Pokud chcete, aby vám vaše sauna vydržela co nejdéle, je třeba o ni pečovat. Vlhké a horké prostředí sauny je ideální pro množení bakterií a plísní, které mohou poničit povrch dřeva a být nebezpečné pro vaše zdraví.

Proto je třeba minimálně jednou měsíčně o povrch sauny pečovat. Nejlepším postupem je nejprve očistit dřevo například molitanovou houbou, na kterou nanesete čisticí prostředek s antibakteriálními účinky. Následně je možné dřevo přetřít vrstvou parafínového oleje.

Pokud na podlahu sauny použijete palubky ze severského smrku, je třeba využít silnější čisticí prostředek, jakým je například Savo. V neposlední řadě je dobré saunu často větrat.

Jak je to s tepelnou vodivostí

Tepelná vodivost rozhoduje o tom, kde je v sauně možné dřevo použít. Dřevo s nízkou tepelnou vodivostí zůstává studené a je tedy vhodné pro výrobu lavic, opěrek a podlahové krytiny.

Severský smrk je tepelně vodivý, ale rozhodně ne tak, jako například borovice Hemlock, která je nevhodná pro použití na lavice a opěrky. Je tedy možné ho využívat téměř na všechny části sauny, ale nejvhodnější je na vnitřní i venkovní obklady.

S tímto tématem souvisí i problém pryskyřice. Severský smrk neobsahuje téměř žádné smolnice, takže při saunování nehrozí uvolňování horké pryskyřice.

Esteticky příjemný a cenově dostupný

Severský smrk má světlou barvu a díky pomalému růstu je dřevo velmi husté a suky malé. Zároveň je velmi zřetelná hustá kresba letokruhů, způsobená právě malým ročním přírůstkem.

Dřevo má velmi jednoduchý a přírodní nádech a je proto často vyhledávaným materiálem pro obklady saun. Díky mimořádně světlé barvě je vhodné ho kombinovat s tmavšími druhy dřev, aby tak bylo dosaženo působivého designu. Cena severského smrku je také velmi příznivá.

Speciální úprava dřeva

Výše popisované vlastnosti se mohou změnit, když dřevo projde další úpravou. Kartáčováním dojde k mechanickému odstranění měkčí jarní části letokruhu. Proto je pak textura dřeva téměř plastická a je dobře vidět. Pokud chcete vytvořit saunu, která má vypadfat jako starší, než ve skutečnosti je.

Termowood naopak vzniká, jak už název napovídá, pomocí tepelné úpravy dřeva. Celý proces probíhá pouze za pomocí tepla a vodní páry, proto je naprosto nezávadný. Díky termoúpravě si dřevo zachovává svůj tvar i po letech, snižuje se absorbce vlhkosti a i přirozeně světlé smrkové dřevo může získat atraktivní tmavší barvu.