Sauna představuje ideální prostředí pro relaxaci jak vašeho těla, tak mysli. A zatímco díky teplu a vlhkému vzduchu si rozhodně odpočine vaše tělo, pro relaxaci rozbouřené mysli je třeba udělat mnohem více.

Relaxace a uklidnění myšlenek probíhá v sauně především díky absolutnímu klidu, umocněnému díky ambientní hudbě a příjemným vůním. Z tohoto důvodu je třeba již při výstavbě sauny na toto myslet.

Dvě cesty

Pokud plánujeme výstavbu sauny, měli bychom se vydat v myšlenkách po dvou cestách. Ta první nás zavede do říše čistě technické. V té budeme řešit pouze funkčnost naší sauny.

Budeme budovat základní konstrukci, mezery mezi prkny vyplníme správným druhem izolace, aby nám ze sauny neunikalo teplo. Zároveň zvolíme správný zdroj vytápění, který naší sauně dodá život. V neposlední řadě naplánujeme ventilační otvory, aby v naší sauně správně koloval vzduch.

Jakmile se vydáme po druhé cestě, začneme řešit otázky designu. Právě na designové prvky se v tomto článku zaměříme. Vysvětíme si všechny možné komponenty od hlavních prvků designu po ty nejmenší dárky do sauny, které nám mají pobyt zpříjemnit.

Tři podoby designu

Saunový design lze v zásadě rozdělit na tři hlavní oblasti, které postupně aplikujeme, abychom na závěr vytvořili dokonalou saunu. Pojďme se nyní podívat na to, o jaké oblasti se jedná:

1. Úplný základ – ten představují ty části sauny, které rozhodují o jejím směřování. Jde tedy převážně o obložení stěn, dále o materiál, použitý na podlahu a v neposlední řadě i podoba dveří do sauny.

Většinou se majitelé sauny rozhodují mezi tradičním designem pro finské sauny, tvořeným zejména dřevem, a moderní podobou, která je představovaná především skleněnými stěnami či kovovým a kamenným obložením.

2. Vybavení – druhá oblast designu se točí převážně kolem předmětů, jejichž účelem je zpříjemnit pobyt v sauně vašemu tělu. Jde tedy o převážně o různé podhlavníky, opěrky zad, ale i polštáře do sauny.

I tyto předměty musí nějak vypadat, a proto je třeba dávat při jejich výběru pozor na to, aby nevybočovaly z celkového designu sauny, určeného základem.

3. Doplňky – jsou to vlastně takové dárky do sauny. Mají za úkol zpříjemnit náš pobyt, tak abychom se v sauně cítili jako doma. I tak by ovšem měly zapadat do podoby naší sauny.

Na trhu je jich velké množství, a proto se teď podíváme na ty nejzajímavější z nich. Pokud saunu nevlastníte, nezoufejte. V této kategorii můžete nalézt dostatek předmětů, vhodných pro obdarování vašich blízkých, kteří již si saunu pořídili. Výrobci doplňků do sauny s tím počítají, a proto nabízejí různé dárkové sety do sauny.

Co můžete nalézt v dárkovém setu do sauny?

Existuje několik velmi zajímavých doplňků, které si přímo říkají o místo v takovém dárkovém setu do sauny. Pojďme se podívat na některé nejzajímavější.

1. Ultrazvukový elektrický odpařovač i s vůněmi

Využití esenciálních olejů dodá vaší sauně příjemnou, relaxační vůni. Existuje několik způsobů, jakými lze oleje do vzduchu rozprášit. Ten nejmodernější představuje použití ultrazvuku.

Difuzér využívá vibrační ultrazvukovou technologii k okamžitému rozprašování vonného oleje do ovzduší sauny. Designem je většinou zasazen do prostředí klasických finských saun, a je tak obložen zejména dřevem. Ultrazvukový odpařovač spolu s náplní je tak ideálním kandidátem na dárkový set do sauny.

2. Srdce sauny

Srdce sauny představuje další moderní způsob, jak se postarat o zvlhčení vzduchu v sauně. Jedná se o rozšíření klasických saunových kamen. Srdce sauny využívá tepla z kamen k odpaření vody, která je následně převáděna pomocí trysek do pohárku s kamínky. Srdce sauny je tak vhodným doplňkem moderních saun, a právě proto se stal součástí mnohých dárkových setů.

3. Duch sauny

Každá klasická finská sauna musí mít svého strážce, který dohlíží na pohodlí návštěvníků. Ve Finsku plní tento úkol ručně vyráběné odpařovače ve tvaru hlav, které představují zpodobnění mystického Ducha sauny. Odpařování zde probíhá ve více tradičním stylu, pouze za působení tepla z kamen. I Duch sauny se může stát milým doplňkem do sauny, který ji doslova vdechne život.