Saunu si většina z nás spojuje s teplotami hluboko pod bodem mrazu, se severskými národy, závějemi sněhu a otužováním. Prohřívání těla v tomto zařízení může ale prospět i v obdobích, kdy rtuť teploměru atakuje spíš horní hranici stupnice – tedy v parném létě.

Kdekoho napadne, že saunovat se v létě je nesmysl – sauna je přece všude kolem, ať chcete, nebo ne. Pravdou ale je, že sauna vám může pomoci letní vedra zvládnout s mnohem větší grácií. Důvodů, proč si alespoň jednou za týden jít dobrovolně sednout do ještě většího vedra, než jaké panuje všude kolem, je hned několik.

Těžko na cvičišti…

Extrémní teploty zejména v suché sauně vám mohou pomoci připravit se na zátěž, která vás zejména od června do srpna může čekat venku. Pokud špatně snášíte letní horka, může sauna představovat způsob, jak se je naučit lépe zvládat. Pravidelné saunování přispívá ke zlepšení termoregulačních schopností těla. Proto byste tuto zdravou kratochvíli neměli s nástupem teplejších měsíců odkládat.

Podpora tělesné termoregulace v sauně se projeví lepším zvládáním vysokých venkovních teplot i omezením pocení. To může být velice dobrá zpráva pro lidi, kteří mají s nadměrnou produkcí potu v létě velké problémy. Pocení má sice svůj účel, ale ve zvýšené míře vede k nepohodlí a může mít negativní dopad i na společenský život.

Sauna vás také dokáže připravit na dovolenou v exotických destinacích. Ať už vyrážíte do subtropů, nebo dokonce tropů – musíte počítat s tím, že i vysoké místní teploty mohou být ve srovnání s tamějšími standardy příjemný chládek.

Nenechte se omezit únavou

Letní období je nejen doba dovolených, radovánek u moře a různých venkovních sportovních aktivit, ale taky zvýšené zátěže, které musí náš organismus čelit. Mnozí lidé se v horkých dnech cítí oslabení, unavení a více vystresovaní. Extrémní teploty mohou snížit schopnost čelit nepříznivým okolnostem a negativně se podepisují na emoční vyrovnanosti. Každý, kdo například někdy uvízl v rozpáleném autě v zácpě, to jistě potvrdí.

Málokdo si ale může dovolit prolenošit léto v klimatizované místnosti nebo na pláži. Pracovní ani jiné povinnosti nelze odložit na přívětivější počasí. I v tomto směru může být sauna ku prospěchu. Pravidelné saunování vede ke zlepšení celkové psychické pohody, snížení pocitů únavy a malátnosti nebo nervozity a stresu. Radost uděláte i svému imunitnímu systému.

Ke sportu patří regenerace

Sport a sauna prostě patří k sobě. A platí to pochopitelně i v létě. Tím spíš, že krom milovníků zimních disciplín je většina lidí fyzicky nejaktivnější právě v tomto ročním období. Saunování alespoň jedenkrát týdně vede k prohřátí vazů a kloubů a k rychlejší regeneraci svalů – mimo jiné díky zvýšení produkce růstového hormonu.

Připravte se na léto v sauně

Banner