Pozitivní vliv pobytu v sauně na lidské zdraví je znám po dlouhá staletí. Jedním z největších přínosů sauny je posílení imunity.

Pozitivní dopady sauny na zdraví

Při pobytu v sauně dochází k důkladnému prohřátí celého těla a následnému ochlazení ve studené lázní. Během tohoto procesu se za půl hodiny vyloučí z těla přibližně stejné množství škodlivin, jaké dokáží ledviny vyloučit za 24 hodin. Při pravidelném pobytu v sauně se zvyšuje celková imunita, zlepšuje se prokrvení pokožky a látková výměna v kůži, dochází k uvolnění svalů, zlepšuje se také dýchání i okysličení krve. Dochází také k upravení krevního tlaku a podpoření funkčnosti ledvin. V sauně navíc dochází k celkovému osvěžení a posílení psychiky.

Proto je vhodné navštěvovat saunu jako preventivní opatření proti nachlazení a chřipce. Při pravidelném docházení o frekvenci alespoň jednou týdně dochází k výraznému posílení odolnosti organismu a nachlazení i infekční choroby se pak organismu snáze vyhnou.

Pobyt v sauně při nachlazení s sebou nese rizika

Při nachlazení nebo jiné nemoci je ale organismus oslabený a hůře se vyrovnává s velkými teplotními výkyvy, ke kterým při pobytu v horké sauně a následném prudkém zchlazení dochází. Tělesná teplota může v sauně stoupnout až o dva stupně. Jelikož se organismus při nachlazení nebo jiných podobných obtížích snaží regulovat tělesnou teplotu a pobyt v sauně může tento přirozený proces vážně narušit. Místo úlevy od obtíží může naopak dojít ke zhoršení průběhu nemoci.

V sauně se také rychleji a snáze šíří choroby, jejichž zárodkům vlhké a teplé prostředí a uzavřený prostor vyloženě prospívá. Oslabený organismus se snáze nakazí i další nemocí a navíc hrozí přenos infekce i na další návštěvníky sauny. Při nachlazení, rýmě, chřipce a dalších onemocněních v sauně navíc hrozí dehydratace, která zatěžuje organismus a může způsobit zdravotní komplikace. Proto je při zdravotních obtížích vhodné návštěvu sauny odložit a nachlazení nebo chřipku nejprve vyléčit doma klasickými postupy.

Sauna a nachlazení

Banner