Každý nadšenec potvrdí, že finská sauna dodává pocit potřebné relaxace, regenerace, či odpočinku a zajišťuje odplavení stresu v dnešní náročné, uspěchané době. Je čím dál častěji zařazována do běžného života lidí, kteří chtějí na chvilku zastavit a užít si chvíle klidu. Hojně ji využívají také sportovci, kterým před výkonem pomáhá tělo uvolnit, po výkonu rychleji zregenerovat. Správné saunování s sebou ovšem nese daleko více benefitů týkajících se zdravotního stavu našeho organismu. Pojďme si je představit.

Sauna se řadí k druhům termoterapie. Ta využívá léčebné účinky mírného přehřátí tkání či celého organismu, a tím se rozumí, že mírná zátěž na organismus posiluje jeho odolnost, zpomaluje stárnutí a chrání před civilizačními chorobami. Saunování také může snižovat hladinu cukru u diabetiků nebo posilovat srdce a bránit tak jeho selhání u kardiaků. Významným přínosem je zlepšení prokrvení organismu, a s ním související snazší hojení obtížně hojitelných ran. Příznivé působení na psychiku člověka lze zařadit do relaxace zmíněné v prvních řádcích článku.

Jak už tomu bývá, vše má svá pro a proti, a i u této činnosti se můžeme setkat s jistými riziky a omezeními. Není se však třeba ničeho obávat, pokud budete dodržovat správný postup při saunování. Návštěva finské sauny se nedoporučuje při chorobách srdce
a krevního oběhu, mírné saunování ovšem může kardiakům velmi prospět. Další kritickou skupinou jsou lidé s kožními chorobami. Odpustit si návštěvu byste měli také v horečnatém stavu, kvůli ohrožení sebe i nakažení spolusaunujících. Pro velkou zátěž, kterou tělo při saunování podstoupí, byste měli přicházet vždy odpočatí, ne zcela hladoví, ale ani přejezení či žízniví. Z důvodu zvýšeného pocení je nutné zajistit tělu dostatečný příjem tekutit, a to nejen v průběhu vašeho pobytu v sauně, ale také po jeho ukončení. Finové často popíjejí alkoholické nápoje, to se ovšem u nás příliš nedoporučuje.

Jestliže patříte do rizikové skupiny, o vhodnosti sauny se poraďte se svým lékařem. Sauna je dokonce přístupna malým dětem, a to i když se jedná o několikaměsíční kojence. Je ovšem třeba dbát zvýšené opatrnosti, aby nedošlo k přehřátí. Pokud jste saunový nováček, není od věci se při první návštěvě svěřit do rukou zkušenějšího a nechat si poradit, jak správně postupovat. Jedině tak si saunu oblíbíte, stanete se jejím nadšencem a budete si užívat všech benefitů a radostí, které přináší.

Finská sauna - zdravotni benefity

Banner