Jak už název napovídá, sauna vznikla ve Finsku a těší se stále větší popularitě i u nás. Pro finy je vlastní sauna v každém době naprostou samozřejmostí, češi si ji většinou chodí vychutnávat do veřejných objektů, nicméně už i domácí sauny se vyskytují hojně. Každý z uživatelů sauny si jistě dopředu zjistí informace o tom, jak správně postupovat při celém procesu. Zajímali jste se ale někdy třeba o to, kdy vznikla první sauna, jak si saunování vede ve světě či co jsou to saunové rituály? Vaše odpověď je třikrát ne? Pojďme si společně předat pár informací z historie, světa i současnosti.

Předchůdcem sauny byla parní lázeň. První popisy sauny se objevují v 11. a 12. století. Finská sauna se v těch dobách od dnešní lišila. Byla to takzvaná kouřová sauna. Vyznačovala se tím, že uvnitř byla zcela černá od sazí, protože při jejím výhřevu se kouř valil z kamen do místnosti. Jakmile byla zásoba kamenů v kamnech zahřátá, přestalo se topit, sauna se umyla od sazí a saunování mohlo začít. I dnes se můžeme s touto saunou setkat, je to například nejstarší fungující veřejná sauna ve Finsku, Rajaportin sauna v Tampere. Tradují se humorné příběhy, že za zimní války se finští vojáci nechtěně ocitli za frontovou linií, protože ta se posunula během doby, kdy se vojáci oddávali sauně, a poté bojovali nazí. I sauny nesou svá ,,nej“, nejhlouběji položená sauna na světě je ve Finsku a nachází se 1400 m pod zemským povrchem v dole, kde se těží zinek a měď.

Podobné sauny jako ve Finsku najdete i v Estonsku, a to z důvodu blízkosti jejich kultur. V Rusku se staví podobné sauny, je v nich však mnohem větší vlhkost, protože lidé vodu nevyužívají pouze k polévání kamenů, ale také k mytí. Tradičním ruským nápojem užívaným při saunování je čaj. V Japonsku je možno setkat se s opačným postupem – člověk se nejdříve prudce ohřeje v horké vodě a pak se pomalu chladí na vzduchu. Konečně i ve Švédsku jsou sauny velmi běžné, obvykle ale nebývají tak teplé a je v nich nižší vlhkost.

U nás se stává stále rozšířenější takzvané zážitkové saunování. Jedná se o rituály
a ceremoniály vedené saunovým mágem. V nabídce jsou tradiční saunové ceremoniály, relaxační ceremoniály, beauty procedury a peeling nebo třeba saunové show. Vše z výše uvedeného probíhá za přítomnosti znalé osoby, která proces vede, vypráví příběhy, přidává esence na kameny, nabízí různé ingredience a led, to vše za doprovodu hudby. Dokonalý zážitek, který stojí za to vyzkoušet.

Zajímavosti o finské sauně

Banner