Finské slovo sauna vychází z označení malého stavení nebo místnosti, která se po vytopení používá jako ohřívárna při saunování. Vnitřek sauny, vykládaný dřevem, je dobře izolovaný od okolí. Uvnitř jsou zabudována saunová kamna zajišťující vyhřívání místnosti. Ve finské sauně jsou na nich kameny, které se polévají vodou, aby vznikla pára a na chvíli se zvýšila vlhkost vzduchu. Ta je v sauně obvykle relativně malá.

Předchůdcem sauny byla parní lázeň. První popisy sauny se objevují v 11. a 12. století. Finská sauna se v těch dobách od dnešní lišila. Byla to tzv. kouřová sauna. Vyznačovala se tím, že uvnitř byla zcela černá od sazí, protože při jejím výhřevu se kouř valil z kamen do místnosti. Jakmile byla zásoba kamenů v kamnech zahřátá, přestalo se topit, sauna se umyla od sazí a saunování mohlo začít. Vzácně se s tímto typem můžeme setkat i dnes.

Finská sauna je čím dál častěji zařazována do běžného života lidí, kteří chtějí na okamžik zastavit a užít si chvíle klidu. Hojně ji využívají také sportovci, před výkonem pomáhá tělo uvolnit, po výkonu rychleji zregenerovat. Může do ní prakticky každý, existují ovšem rizikové skupiny osob, které by se o jejím užívání měly poradit s lékařem. Jsou to především kardiaci a lidé s kožní chorobou.

I zcela zdravý jedinec by ovšem měl ctít základní pravidla saunování tak, aby z něho vytěžil co nejvíce. Před vstupem do sauny se každý musí umýt mýdlovou vodou a dobře osušit. V průběhu procedury je příjemnější a hygieničtější být nahý. Délka prohřívání by měla být přibližně deset až patnáct minut, ale platí zde jednoduché pravidlo, saunujte se jen tehdy, dokud je vám to příjemné. Při prohřívání se lehce masírujte a prokrvujte tělo kartáčem. Pro zakončení fáze saunování musí proběhnout pozvolné ochlazování a odpočinek dle vlastní potřeby, během kterého byste neměli zapomenout doplňovat tekutiny.

Celý saunovací proces proveďte nejlépe třikrát, pro maximalizaci účinku. Při první návštěvě sauny doporučujeme obrátit se na někoho zkušeného, který vám poradí a pomůže s vašimi začátky. Je nesmírně důležité pravidla saunování dodržovat.

Sauna přináší pro tělo mnoho zdravotních benefitů, proto je určitě skvělé ji vyzkoušet. Najděte si čas na sebe, relaxujte, poslouchejte své tělo. To je to nejvíc, co pro sebe můžete udělat.

Historie saunování

Banner