Zřejmě už jste slyšeli, že i světlo může léčit. Chromoterapie využívá vlastností barevného světla, které působí na lidský organismus. Barevné spektrum pomáhá léčit lidskou psychiku. Zatímto některé barvy nás zklidňují, jiné nás povzbuzují. Již ve starém Egyptě využívali jejich síly a léčili pomocí energie z barev.

Saunaproject.cz

Jak to celé funguje

 

Chromoterapie je metoda harmonizace všech stránek osobnosti za pomoci barevbých světel. Často je používaná pro zklidnění mysli nebo její vyléčení. Kromě toho se však používá také k posílení organismu nebo léčbě těla. Ačkoli chromoterapie není vědecky uznávanou metodou, účinky barev na lidské tělo potvrdili i moderní výzkumy.

 

Systém světelné terapie funguje na principu působení světla určité vlnové délky. Zdroj světla v různých barvách prosvětlí prostředí a ovlivňuje tělesné funkce. Efekty jednotlivých barev ovlivňuje intenzita světla, ale také momentální nálada jedince a dokonce také pohlaví.

 

Kam použít světlo v sauně

 

Barevná světla můžete použít v sauně do hlavního stropního svítidla nebo jako liniové osvětlení opěrek. Stejně tak barevnými světly můžete zvýraznit zadní hrany lavic nebo si ze světel vytvořit noční oblohu plnou hvězd. Je to jen a jen na vás. Ke světlům pochopitelně budete mít ovladač, kterým si buď nastavíte konkrétní barvu nebo pozvolné přecházení z jedné barvy do druhé.

 

Příjemné tlumené barevné osvětlení vám v sauně dokáže navodit pocit uvolnění a vytvoří vám skvělé podmínky pro maximální relaxaci. Úplně nejlepší je, pokud barevná světla doplníte systémem na přehrávání hudby. Skvělé je vybrat takový systém, který přehrává hudbu v závislosti na použití světel.

 

Jaké mají barvy vliv na psychiku

 

ČERVENÁ

Barva plná energie. Organismus dodává sílu. Tato barva zlepšuje krevní oběh a podporuje tvorbu červených krvinek. Léčba za pomoci červeného světla se používá u pacientů v paralytickém stavu. Červená by také měla zmírnit nespavost.

 

ŽLUTÁ

Pomáhá zvyšovat imunitu a zmírňuje potíže s trávením nebo lymfatickým systémem. Je oblíbená pro antioxidační účinky. Navíc jde o barvu plnou pohody a pozitivní nálady, která dodává tělu energii. Podobně funguje také oranžová barva podporující radost a optimismus.

 

ZELENÁ

Barva, která v ekosystému pomáhá dosáhnout rovnováhy. Pomáhá s ucelením myšlenek a odbourává napětí i stres. Ne nadarmo se říká, že pohled do zelené barvy přináší klid a mír. Skvělá volba pro odpočinek a relaxaci. Zelená barva podporuje usínání.

 

MODRÁ/ FIALOVÁ

Tyto barvy dokážou eliminovat toxiny a podporují tak detoxikaci těla. Modrá barva by navíc měla pomoci při zánětu sedacího nervu. Jsou to barvy, které chladí a uklidňují. Pro relaxaci jsou opravdu účinné. Modrá navíc tlumí chuť k jídlu a tiší bolest. Fialová je balzámem na nervy.

 

CO JE TO CHROMOTERAPIE?

Jde o barevnou terapii, která se využívá jako metoda alternativní medicíny. Jde o léčení pomocí světla. To by mělo pomoci lidem vyrovnat energii, která jim v těle chybí. Ať už jde o duchovní, emocionální nebo fyzickou úroveň.

 

Chromoterapie se liší od dalších terapií světlem. Například léčba novorozenecké žloutenky nebo terapie ozařování krve jsou vědecky uznávané postupy. To chromoterapie není. Tvrzení chromoterapeutů, že se lidé mohou cítit lépe po vystavení určitých odstínů světla totiž není podložené odborně ověřeným výzkumem.

Banner