Saunování posiluje imunitu u dospělých i u malých dětí. Ty jsou pak odolnější a lépe se ubrání také chřipce. Sauna navíc příznivě působí na psychiku, u dětí to znamená především klidnější spánek.

Zvyšte obranyschopnost dětského organismu

Sluneční světlo zvyšuje imunitu už i u těch nejmenších dětí. Toho v zimě bohužel moc není, proto se obracíme na teplo, které má úplně stejné účinky. Blahodárný vliv saunování na lidské zdraví je známý už odpradávna, ale věděli jste, že saunování můžete dopřát i dětem v nízkém věku, dokonce i kojenci? Sauny pro děti jsou speciálně upravené a od těch běžných finských saun pro dospělé se liší hlavně teplotou. Vliv na lidské zdraví je přitom stejný. Posílíte miminku imunitu, podpoříte jeho klidný spánek a zároveň zmírníte jeho neklid během dne.

Dětské sauny i pro ty nejmenší děti

Dětská sauna je speciálně upravená tak, aby vyhovovala i těm nejmenším. Teplota v ní je snížená a používají se jemné přírodní esence s uklidňujícími vlastnostmi. Nejčastější jsou esence pomeranče a růže. Děti, které navštěvují klasickou finskou saunu, by měly pobývat ve spodních patrech. Zde se pohybuje teplota kolem 65 stupňů Celsia.

S pravidelným saunováním u malých dětí, ideálně jednou týdně, lze začít už ve věku tří měsíců. Větší efekt má saunování až u dětí kolem dvou a půl let až tří let. Kromě pravidelného saunování má pozitivní vliv na obranyschopnost dětského organismu také pravidelné otužování a plavání.

Metody saunování u dětí ve Finsku

Saunování dětí je v našem kraji zatím málo rozšířenou záležitostí a mnozí návštěvníci saun se často podivují, jak malé děti mohou do sauny vůbec chodit. Rovněž čeští pediatři doporučují saunování dětí až kolem dvou a půl až tří let, tedy v době před nástupem do školky. Ve Finsku však rodiče berou do svých oblíbených saun často i novorozence. Novorozenci by v sauně měli strávit dobu tři minuty, děti kolem tří let pak pět až osm minut. Čas samozřejmě závisí na tom, jak se dítě v sauně cítí.

Saunování dětí před školkou

Se saunováním bychom měli začít u dětí ještě dříve, než nastoupí do školky. V sauně si dítě vytvoří odolnost organismu. Pravidelné prohřívání posiluje imunitu a zvyšuje odolnost vůči nejrůznějším infekcím, které jsou hlavně na podzim a na jaře častým strašákem každé školky. Saunování dále podporuje vylučování odpadních látek z těla, podporuje prokrvení tkání, zlepšuje dýchání i spánek a uklidňuje organismus.

Saunování u dětí začíná být populární

Každý, do má doma malé dítě, chodící do školky, dobře ví, že právě ze školky přinese domů snad každou nemoc. Podle expertů je saunování u malých dětí stále oblíbenější právě proto, že si rodiče uvědomují jeho výhody. Proto se také zvyšuje prodej rodinných domácích saun nebo se objevují už i malé děti v saunových centrech spolu s rodiči. Pro správný efekt je však nutné, chodit s dětmi do sauny pravidelně, ideálně jednou týdně.

Kdy uvidíme nástup pozitivních účinků saun?

První známky pozitivního vlivu saunování na zdraví vašeho dítěte uvidíte už po měsíci pravidelného saunování. Děti vnímají saunu velmi pozitivně. Rodiče vidí klidnější spánek i zvýšený apetit téměř okamžitě. Některé děti se také dostanou do lepší psychické pohody a uklidní se.

Které děti by se sauny měly vyhnout

Do sauny mohou všechny děti. Výjimkou jsou pouze děti, které trpí problémy krevního oběhu, nemocemi jater a ledvin, vysokým krevním tlakem nebo kožními problémy, nachlazením a nemocí.

 

dítě a sauna

Banner