I saunování má svá specifika v jednotlivých částech světa. Jak se saunují naši sousedi a jak to dělají daleko za hranicemi? Inspirujte se od ostatních a vneste do svého saunování nový rozměr.

Saunování je zábava pro všechny

Saunování je staré už po staletí. Počátky saunování je známo z Finska, odtud se rozšířilo do ostatních částí světa. Po staletí se díly vlivům jednotlivých kultur vyvíjí a díky tomu se dnes můžeme setkat s regionálními rozdíly. Jinak probíhá klasické finské saunování a jinak probíhá saunování třeba v Itálii, kde jsou sauny obklopeny vůní bylinek nebo v Německu, kterému vděčíme například saunovým ceremoniálům. Moderní wellness centra pro své klienty připravují nejrůznější saunové rituály, které jsou inspirovány právě ze světa. Patříte mezi nadšence saunování? Pak ozvláštněte své zažité saunovací zvyky o nové praktiky, které zpříjemní proces saunování vám i vašim přátelům!

Co je vůbec saunový ceremoniál?

Saunový ceremoniál je proces, při kterém v saunové kabince odpočíváme po dobu maximálně patnáct minut, v závislosti na vašem aktuálním zdravotním stavu. Během této doby používá saunamistr ručník pro lepší cirkulaci horkého vzduchu. Rychlé manévry ručníkem ve vzduchu zintenzivní pocení a úplně jinak vnímáte teplo. Pro zvýšení zážitku ze saunování se používají 100% přírodní éterické oleje, kostýmy i hudba. V saunových ceremoniálech můžete narazit na relaxační, zážitkovou, rituální a další tématiku.

Německo přepisuje dějiny saunování

Už jste někdy navštívili saunový svět v Německu? Pokud ještě ne, ihned při první návštěvě poznáte ten rozdíl. Stejně jako u nás se vyžaduje vstup pouze bez plavek, většinu saun užívají ženy i muži současně. Němci však přišli se samotným saunovým ceremoniálem. V Německu najdete i jednu z největších saun v Evropě, která má kapacitu pro 180 lidí. Je tedy zřejmé, že naši sousedé saunu skutečně milují a díky nim si můžeme užívat ve wellness centrech vskutku nezapomenutelné zážitky.

Norsko vyžaduje dlouhé pocení

Severské země patří mezi průkopníky saunování. Například v Norsku, Finsku a Estonsku se saunováním začíná téměř od kolébky. Rodiče běžně berou do sauny i kojence. U nás saunování malých dětí není příliš rozšířené. S dětmi se doporučuje vstup do saun od tří let věku. Přesto však saunování ani malým dětem nevadí, nedoporučuje se však návštěva sauny s teplotou vyšší jak 65 stupňů.

V Norsku kromě saunování kojenců také probíhá tradiční ceremoniál Badstu, tedy ceremoniál dlouhý neuvěřitelných 60 minut! Hodinové saunování není v Norsku nic výjimečného, běžně se pořádají sezení trvající i několik hodin! Norové navíc do sauny zvou své přátele i obchodní partnery, kde prodiskutují nejen obchodní záležitosti, ale také navazují přátelské vztahy.

Italské sauny voní po bylinkách

Italové milují sílu bylin nejen ve své kuchyni, ale také v saunách. Proto jsou jejich saunová centra provoněná různými vůněmi. Navíc je saunový proces doprovázen bylinkovou péčí o pokožku a příjemné peelingové procedury, které působí blahodárně na pleť i mysl.

Rusové milují švihání proutky

Rusové připisují sauně blahodárné účinky na lidský organismus i na celkovou psychiku. Proto jsou do saunových procedur zapojovány prvky léčitelství. O hosty v sauně se stará zkušený bánčik, který návštěvníky metličkuje. Jde o speciální masáž, při které se používají větvičky z břízy a dalších stromů. Ty se získávají v jarních měsících, kdy jsou plné mízy. Bánčik pomocí namočených větviček prohřívá a hněte tělo masírovaného, a zároveň tak do vzduchu i do pokožky proudí přírodní silice obsažené v metličkách. Každý strom a každá silice přináší jiné účinky.

saunaproject finské sauny

Banner