Saunování se v těhotenství nevyhýbejte. Naopak. Dbejte však na svůj aktuální stav a řiďte se pravidly, které jsou spojené s vaším těhotenstvím.

Blahodárné účinky sauny v těhotenství

Při pravidelném saunování se nastávajícím maminkám uleví od nepříjemných bolestí zad, neklidného spánku, vnitřního napětí, neklidu a stresu. Všechny tyto účinky jsou právě v těhotenství k nezaplacení a těhotným ženám čekající přírůstek do rodiny budou doslova balzámem pro tělo i duši. Sauna v období těhotenství má však svá přísná pravidla, kterým by se měly řídit opravdu všechny budoucí maminky.

Nesaunujte se v prvním trimestru

Začátek těhotenství je pro ženský organismus opravdu náročnou zkouškou. Nejen, že vás zaplaví náhlá změna hormonů, tělo se začíná také připravovat na svou úlohu a vaše mysl je ovlivněna nejrůznějšími otázkami. Na začátku těhotenství je plod v děloze rovněž velmi citlivý. A to i na tepelné změny okolního prostředí. Každý výkyv teploty se odrazí na teplotě těla matky. Vyšší teplota, zejména pak 38.3 a vyšší, může přerůst v hypertermii, neboli nadměrně vysoké tělesné teploty. Ta je příčinou zvýšeného rizika vzniku vrozených vad u kojenců. Sauna se v prvním trimestru nedoporučuje ani ženám, které dříve do sauny chodily pravidelně i několikrát týdně.

Dodržujte zásady hygieny v sauně

Citlivé ženy mohou být v obdobě těhotenství velmi často sužovány plísňovými a kvasinkovými infekcemi, které jsou hlavně v tomto období velmi nepříjemné. Vyhnout se jim není vůbec těžké. Stačí, když se budete držet základních pravidel sauny. Před vstupem do sauny odložte plavky a vybavte se čistým ručníkem nebo prostěradlem, které rozložíte pod sebe tak, abyste se nedotýkala přímo lavice. Není vám nahota příjemná? Použijte speciální saunové kilty, ručník či prostěradlo, do kterého se jednoduše zakryjete, nebo navštivte saunu v době, kdy je prostor vyhrazený pouze ženám.

Vyměňte v případě nutnosti finskou saunu za mírnější

Saunování v období těhotenství v klasické finské sauně může být i pro pravidelné návštěvnice saun náročné. Teplota kolem 85 – 95 °C nemusí najednou vašemu tělu vyhovovat a to i přes to, že jste dříve do sauny chodila i několikrát týdně.

Dobrým způsobem, jak své tělo pravidelně zbavovat toxinů, nežádoucích látek a nadměrné vody, je například použití herbal – neboli bylinné sauny, která má teplotu jen kolem 40 – 50°C. V tomto typu sauny si odpočinete stejně dobře, vychutnáte si vůni esenciálních olejů a bylin a uvolníte tak i svou mysl.

Další variantou je pak pára. Teplota v ní je kolem 45 °C a dobře zabírá i na bolesti hlavy. Funguje jako ozdravná kúra na dýchací cesty. Pára však může u těhotných žen působit těžce. Proto návštěvu parní sauny přizpůsobte svému aktuálnímu stavu a věnujte pozornost svému tělu, jak na páru reaguje.

Správné saunování v období těhotenství

  • před první návštěvou sauny se poraďte se svým lékařem
  • pobyt v sauně v období těhotenství by neměl být delší jak 10 minut
  • v případě slabosti nebo nevolnosti opusťte ihned saunu

Rizikové těhotenství a saunování

Návštěvu sauny můžou podstoupit pouze ženy, které jsou v dobrém zdravotním stavu. Pokud na sobě cítíte něco neobvyklého, okamžitě opusťte saunu. Ve třetím trimestru může návštěva sauny vyvolat předčasné stahy dělohy. Do sauny nechoďte ani v případě, že je vaše těhotenství diagnostikováno jako rizikové.

 

saunování v těhotenství

Banner