Pobyt v sauně je prospěšný pro naši imunitu a pomáhá také s dalšími potížemi. Jak je to však v případě, že jste nachlazení. Můžete s virózou do sauny nebo byste se ji raději do vyléčení měli vzdát? A co rýma? Je překážkou? Pojďme se podívat, kdy do sauny můžete a kdy byste se ji měli spíše vyhnout.
Saunaproject

Těžká mužská nemoc – rýma

Z rýmy si často děláme legraci. Zejména pokud jde o muže. Rýma však může být opravdu nepříjemná a způsobit například bolestivý zánět dutin. V případě, že cítíte zatím jen začínající příznaky rýmy, klidně se do sauny vydejte. Vlastně je to v takovém případě dokonce žádoucí. Je totiž možné, že se díky procesu saunování rýmy úplně zbavíte. Díky teplému vlhkému prostředí se totiž uvolní vaše dýchací cesty mnohem rychleji. Myslete však na to, že se k začínající rýmě nesmí přidat teplota. Není totiž ideální svou tělesnou teplotu ještě uměle zvedat.

 

Pokud máte namířeno do veřejné sauny, samozřejmě byste svůj zdravotní stav měli zvážit také s ohledem na další návštěvníky. Ti by jistě nebyli rádi, kdyby si ze sauny místo posílené imunity odnesli nějakou virózu nebo nachlazení.

Virová onemocnění a saunování

Jestliže trpíte virovým onemocněním, například dnes často skloňovaným RS virem, chřipkou nebo i covidem-19, pak byste se sauně měli zdaleka vyhnout. A to i v případě, že máte doma svou soukromou saunu. Nejde totiž o roznášení virů, ale o vaše zdraví. Při virovém onemocnění je sauna přítěž. A to jakákoliv. Je jedno, zda máte saunu finskou nebo infrasaunu. Pobyt v sauně může virové onemocnění výrazně zhoršit. S viry tedy raději bojujte za pomoci čaje, léků a doplňků stravy s obsahem vitamínů a minerálních látek. Saunu si můžete užít až ve chvíli, kdy virové onemocnění zcela porazíte.

 

Možná namítáte, že při nemoci je přece dobré se vypotit. To je pravda, ale platí to pro pocení s čajem v posteli. Nikdy ne pro saunu. Extrémní horko by totiž projevy nemoci pravděpodobně ještě zhoršilo. V kombinaci s extrémním ochlazením, které po saunování následuje by se narušily přirozené ozdravné procesy. Navíc sauna dehydratuje a to je při virovém onemocnění také nežádoucí.

Pozor také na antibiotika

 

Zatímco po skončení virového onemocnění můžete do sauny poměrně brzy, při užívání antibiotik je třeba rekonvalescence. Antibiotika jsou pro náš organismus samozřejmě poměrně velká zátěž. Ničí totiž také potřebné bakterie. Po užívání antibiotik je tak lidské tělo déle oslabené a hrozí, že se nemoc lehce vrátí. Z toho důvodu je nutné po dobrání antibiotik nejprve nabrat síly. A také dát šanci obnově přátelských bakterií. Ideální je vyčkat alespoň jeden týden. Pokud jste antibiotika brali delší dobu, pak by rekonvalescence měla být stejně dlouhá jako doba užívání antibiotik. Ideální je se poradit s lékařem.

Pozor na závažnější nemoci

 

Pokud trpíte nějakým závažnějším onemocněním, vždy je třeba si zjistit,  zda je pro vás pobyt v sauně dobrý nebo nikoli. Pokud trpíte onemocněním jater, ledvin či srdce je pravděpodobné, že vám lékař návštěvy sauny zakáže. Stejně tak by se saunování měli vyhnout osoby, které trápí vysoký tlak. Sauna, zejména ta finská, není vhodná ani pro těhotné ženy. V tomto případě je však vhodné se vždy poradit se svým lékařem a zkonzultovat, zda by přiměřený pobyt v některém typu sauny ženě spíše neulevil.

 

Kdy ještě nechodit do sauny

 

Saunu byste měli vynechat také v případě, že jste popíjeli. Rozhodně do sauny nechoďte bezprostředně po požití alkoholu. Návštěva s těžkou kocovinou také není zrovna nejlepším rozhodnutím. Kromě alkoholu není vhodné se saunovat po těžkém jídle. Při pocitech těžkosti a nadýmání by vám v sauně také nebylo dobře. Ideální není ani jít do sauny bezprostředně po větší fyzické zátěži.

Banner