Jistě víte, že sauna funguje jako perfektní preventivní opatření proti všem nemocem. V sauně dochází k odbourávání svalového napětí. Skvělé účinky má proces saunování také na bolesti kloubů nebo zad. Může vám pomoci také při psychickém vyčerpání.

Jak je to však v případě, že se vám stal úraz. Kdy se můžete vrátit do sauny? Je pro naše tělo vhodné navštěvovat saunu, pokud ještě nemáme zcela ukončenou rekonvalescenci?

Saunaproject.cz

Každé zranění má jiný charakter

Na počátku je důležité si říci, že každé zranění je úplně jiné. Přesto lze obecně tvrdit, že sauna vás po úrazu může dostat do formy. Díky saunování se může urychlit hojení. Je to tím, že sauna dokáže zrychlit průtok krve. Do orgánů v těle díky tomu putuje více kyslíku a také živin. Rána po operaci se tak může rychleji zotavovat. Podmínkou je, aby byla rána stabilizovaná.

Určitě není vhodné navštěvovat saunu s akutním zraněním. Jestliže tedy máte čerstvou tržnou nebo řeznou ránu, na saunu na nějaký čas raději zapomeňte. Stejně tak není vhodné vydat se do sauny s pohmožděninami nebo čerstvými zlomeninami. Ostatně u zlomenin ještě záleží na tom, zda nemáte v těle železo. Šrouby by se totiž mohly rozpálit. Vhodné je tedy počkat na jejich vyndání. Zkuste však návštěvu zkonzultovat s odborníkem, je možné, že vám některý z druhů saun doporučí.

Samozřejmě je vždy důležité nejdříve navštívit odborníka. Právě s ním je ideální se domluvit na tom, kdy je vhodné začít saunu navštěvovat. Obvykle je to v pozdní fázi hojení úrazu. Například po operaci kolene lékaři obvykle doporučují saunu navštěvovat nejdříve po třech měsících. Vždy však záleží na tom, o jakou konkrétní operaci šlo.

Jak je to s úrazy zad

Suché teplo je slastí pro bolavá záda. Není nic lepšího, než si je při bolestech nahřát. A kde jinde si tělo prohřeje lépe, než právě v sauně. Pokud však máte se zády opravdu velké potíže nebo se vám stal těžký úraz obratlů nebo páteře, je vhodné se před návštěvou sauny poradit s ošetřujícím lékařem. Ten zhodnotí, zda je návštěva sauny možná a případně vám poradí, jak dlouhá by měla být návštěva.

Při léčbě úrazů zad může být samozřejmě po ukončení samotné léčby saunování velmi přínosné. Léčba posttraumatických potíží bude pravděpodobně díky saunování mnohem jednodušší. Důležité je s lékařem probrat, jaký druh sauny pro vás bude po úrazu nejvhodnější. Ideální jsou pochopitelně infrakabiny, kde působí opravdu jen suché teplo. Je však možné, že vám lékař doporučí i jiný druh sauny.

V akutní fázi úrazu je možné doporučit saunování jen v případě housera. I to však má své podmínky. Saunu je možné doporučit v případě, že postiženou osobu nebrní dolní končetiny, neztratila citlivost a nemá výrazně snížené pohybové funkce. Člověk, který chce s lumbagem navštívit saunu by neměl být pod vlivem anagletik.

Saunování po operacích

Velmi častá je například operace slepého střeva. Pokud bude po operaci vše v pořádku, můžete se po třech týdnech zeptat lékaře, zda je možné návštěvu zvážit. Vše záleží na individuálním stavu. Pokud je však vše v pořádku, nic by návštěvě nemělo bránit. Vhodnější je však infrasauna, kde je teplota nižší a podpoří tak regeneraci. Finská sauna je vhodná až později

Podstoupili jste operaci hemeroidů? Pokud je po zákroku vše v pořádku, stačí vyčkat zhruba tři týdny a hurá na saunování. Opět se však poraďte s doktorem.

Pokud jste žena a musela jste podstoupit hysterektomii, pak velmi záleží na vašem stavu. V každém případě finskou saunu nedoporučujeme až do úplného uzdravení. Do kvalitní infrasauny je možné začít chodit po vyndání stehů za předpokladu, že léčebný proces probíhá zcela v pořádku.

Infrasaunu lze navštívit například také po vyndání stehů po operaci menisku. Opět však platí, že by návštěvu měl schválit ošetřující lékař. Finskou saunu raději nechte až na dobu, kdy budete naprosto zdraví.

Banner