Podzimní nemoci? Sauna vás před nimi ochrání

Sychravé podzimní počasí probouzí nejen chmury, ale často i různá onemocnění, na která jsme v horkém létě dočista zapomněli. Na pochodu jsou rýmy, nachlazení, chřipky a další virové, ale třeba i chronické choroby. Lze se tomuto nežádoucímu vedlejšímu účinku barevného podzimu nějak vyhnout? Zkuste saunu.

Jak sauna pomáhá?

Saunování přináší bezpočet prokázaných (i méně prokázaných) pozitivních účinků na lidské fyzično, ale i psychično. Nejvíce je vyzdvihována očistná a detoxikační hodnota sauny, pozitivní působení na metabolismus nebo podpora uvolnění svalů a kloubů a také psychického napětí. Zejména pravidelné saunování pak často vede ke zřetelnému zlepšení obranyschopnosti organismu a odolnosti vůči různým neduhům – včetně těch sezónních.

Jak na to?

Patříte mezi šťastlivce, kteří mají saunu doma? V tradiční a velmi oblíbené finské sauně se pak můžete nahřívat ideálně při teplotě okolo 90°C. Saun je ale více druhů a teploty se mohou i značně lišit. S délkou pobytu v horku to ovšem nepřehánějte. Zejména ze začátku se držte spíše spodní hranice doporučovaného rozmezí – tedy cca 8 minut.

Postupně můžete přidávat, až dosáhnete třeba i na 15 minut. Rozhodně ale nutně neplatí, že čím déle vydržíte, tím lépe. Raději si dopřejte více kratších cyklů a pamatujte, že důležitá je zejména pravidelnost. Pokud si dopřejete saunování alespoň 1krát týdně, brzy pocítíte blahodárné změny.

Na co dát pozor?

Často se můžete setkat s tím, že někteří lidé po opuštění sauny skáčou do ledové vody ve zchlazovacím bazénku. Tento styl ale odborníci nepovažují za šťastný. Zchlazování by mělo být pozvolnější a tělo si musí na chladnější teploty chvíli zvykat.

Ve Finsku proto platí, že sauna musí být od zchlazovacího bazénu (nebo jezera) aspoň 50 metrů daleko. Vy to můžete vyřešit třeba vlažnou sprchou. Šokové zchlazení může být velmi riskantní zejména pro lidi, kteří trpí vysokým tlakem nebo problémy se srdcem a cévami.

Jste nemocní? Tak už je na saunu pozdě.

Sauna je skvělý preventivní prostředek, a když se začnete připravovat s předstihem, může vám pomoci vyhnout se lecjaké podzimní nemoci. Pokud vás už ale nějaká ta viróza skolila, rozhodně se nepokoušejte ji v sauně léčit – a to z mnoha důvodů.

Ve vysokých teplotách se totiž příznaky nemoci spíše vyhrotí. Zhoršit se může pochopitelně horečka, ale třeba i rýma a další zdravotní obtíže. Ve veřejných saunách je navíc třeba myslet i na ostatní. Sauna je svými podmínkami a stísněností pro rychlý přenos virů jako dělaná. V neposlední řadě pak může být sauna neslučitelná s některými léky.

Sauna a podzimní nemoci

Banner