Teplota těla v sauně se samozřejmě zvedá a kůže se prokrvuje. Nevadí tyto projevy osobám, které trpí cukrovkou? Obecně lze říci, že ne. Do sauny mohou s klidem chodit i lidé, kteří mají diabetes. Pro některé osoby s touto nemocí může být sauna dokonce přínosem.

 

Místo sportu sauna

Diabetici by o své tělo měli dbát více než zdraví jedinci. Kromě toho, že by tedy měli zdravě a vyváženě jíst, by také měli udržovat své tělo v kondici. Pokud se však osobám trpícím diabetem nechce fyzicky cvičit, mohou pohyb nahradit pobytem v sauně. Je to z toho důvodu, že stejně jako sport saunování zvyšuje citlivost na inzulin. Vždy je však třeba dodržovat určitá pravidla. Tím nejdůležitějším z nich je, že není vhodné do sauny chodit ihned po aplikaci inzulinu. V teple se totiž tento hormon vstřebává mnohem rychleji a to by mohlo vést k hypoglykémii.

Saunaproject.cz

Přesto, že většině osob s diabetem by sauna měla spíše prospět, je vhodné svůj úmysl před první návštěvou sauny zkonzultovat se svým lékařem. V ideálním případě je dobré si nechat zkontrolovat oběhový systém. Pokud bude vše v pořádku, pak vám nic nebrání vydat se do sauny a relaxovat. Vzhledem k tomu, že teplo urychluje metabolické procesy, je dobré si pro jistotu před vstupem do sauny a také během jednotlivých cyklů přeměřit cukr. Každé tělo totiž může reagovat trochu jinak.

Sladkosti a pití s sebou

Nezapomeňte si s sebou vzít také nějaké sladkosti. Hodit se může ovocný džus nebo třeba gumové medvídky. Je to jen jistota, že budete mít po ruce první pomoc, kdyby došlo k hypoglykemickému stavu. Myslete také na to, že saunovací cyklus by neměl být příliš dlouhý. Bohatě postačí, pokud ve finské sauně vydržíte deset minut a poté odejděte do sprchy nebo bazénu. Z počátku saunovací proces zopakujte maximálně dvakrát. Později, pokud si budete jistí, že vám je dobře, můžete cykly navýšit.

 

Důležité je při saunování také pít. To je pravidlo nejen pro diabetiky, ale pro všechny osoby, které chodí do sauny. Je třeba vždy doplnit do těla tekutiny, které ztratíte pocením. Napijte se vždy před vstupem do sauny a potom zase po cyklu saunování. Ideální je, pokud si s sebou vezmete neochucenou minerální vodu.

Sundejte si senzory nebo inzulinové pumpy

Pokud máte na těle pumpy nebo CGM senzory, nezapomeňte si je před vstupem do sauny odpojit. Senzorům teplo nedělá dobře. Ačkoli při samotném saunování by vám přístroje neměli vadit, může se stát, že budou ukazovat špatně.

 

Pravidla, která platí pro všechny stejná

Do sauny byste měli chodit vždycky nazí. Není vhodné se saunovat například v plavkách. Mohlo by totiž dojít k podráždění kůže pod nimi vlivem tepla a přemnožených bakterií. Dále není vhodné do sauny chodit nachlazený. Sauna je prevence, ale rozhodně nejde o léčebnou metodu. Pokud si myslíte, že se v sauně z nachlazení vypotíte, jste na omylu. V takovém případě pomůže jen potit se doma v posteli. A ještě jedna věc je opravdu důležitá. Pravidelnost. Jistě nestačí navštívit saunu jednou za sezónu, důležité je navštěvovat ji pravidelně, aby to tělo ocenilo.

 

Co taková infrasauna?

V infrasauně není takové teplo jako ve finské sauně. Je prokázáno, že tento druh saunování zlepšuje stav diabetické neuropatie. Pokud jste tedy diabetik, který trpí špatným krevním oběhem v nohách i jiných částech těla, je infrasauna tou nejlepší volbou.

 

 

 

Banner