Je všeobecně známé, jak má saunování pozitivní vliv na lidský organismus. Sauna nepůsobí pozitivně jen na naše fyzické, ale také na psychické zdraví. Věděli jste ale o tom, že pokud dodržíte určitá pravidla, může mít sauna pozitivní účinky také na zdraví našich dětí?

Saunování má velmi pozitivní účinky na naše zdraví. Nejen, že působí jako prevence před mnohými onemocněními, ale také skvěle pomáhá s léčbou některých z nich. Saunováním se naše tělo pomalu otužuje, zlepšuje se nám naše fyzická i psychická kondice. Náš organismus jako takový je mnohem odolnější a silnější. Díky tomu se vyhnete spoustě nemocem. U dětí, které chodí do školy, kde řádí jedna nemoc za druhou, jde o dobrého pomocníka.

Společně strávený čas je jen začátek

Pravidelným saunováním dětí spolu s jejich rodiči můžete posílit jejich přirozenou obranu organismu. Nemluvě o tom, že děti naučíte, že jeho tělo není robotické – a že je třeba pro svoje zdraví něco udělat. Další výhodou je pak společně strávený čas se svojí rodinou.

Pozitivní účinky na dětské zdraví

Díky prokrvení, ke kterému během saunování dochází, se zvyšuje rychlost cévních reakcí, což oceníme například při nachlazení. Sníží se nám tlak a zrychlí tepová frekvence. Dále ustupuje stres, nervozita, pocity stísněnosti – dětem se po saunování lépe spí, jsou klidné, nejsou přehnaně citlivé. Organismus se proti přehřívání brání pocením, i proto je třeba, aby děti během celého dne, ale i během saunování tekutiny doplňovaly. Při pocení se organismus zbaví spousty škodlivých látek. Obzvláště u dětí dojde ke zvýšení imunitních látek, proto poté nejsou tolik náchylné k nemocem. Výskyt dýchacích onemocnění je u dětí, které dochází do sauny až 10 x menší než u dětí, které saunu nenavštěvují.

Od kdy můžete s dětmi vyrazit do sauny?

Do sauny můžete začít chodit s dětmi od dvou měsíců věku – jde o dobu, kdy je dítě zdravé a má zahojený pupík. Pokud chcete být opatrní, začněte saunu s dítětem navštěvovat až v době, kdy bude mít půl roku, podmínky uzpůsobte dětem – nikoliv sobě.

Jak se saunovat s dětmi

Před vstupem do sauny se se svými dětmi osprchujte a důkladně se osušte – dětem můžete pomoci. Během této chvíle se dítě aklimatizuje. Do sauny (o teplotě kolem 70 až 80°C) vstupujte nazí, posaďte se na prostěradlo. Miminko držte v náruči, batole na klíně, starší děti si rády lehnou. Abyste děti udrželi v klidu, můžete jim vyprávět pohádku. V případě, že uvidíte, že už vaše dítě horko nezvládá, jděte ze sauny pryč. Musíte sami vypozorovat, kolik minut vašemu dítěti stačí. Dětem stačí obvykle cca 5 minut. Poté jděte do sprchy, kde začínáme sprchou od nožiček až po hlavu. Poté se osušte a jděte cca na 15 minut odpočívat. Poté můžete proces ještě jednou až dvakrát zopakovat.

deti-v-saune

Banner