Sauny se liší nejen svým vzhledem, velikostí nebo typem. Důležitou roli u nich hraje také materiál, ze kterého jsou vyrobeny. I zde jsou velké rozdíly, používá se hned několik druhů kvalitního dřeva. Každé z nich má specifický charakter a dokáže vám nabídnout něco trochu jiného.

Není dřevo jako dřevo

Pro výrobu sauny se používá vícero druhů dřeva, každé z nich se pyšní nejen odlišným dekorem, ale také specifickými vlastnostmi. Výběr závisí na vašem vkusu a zároveň i na tom, co od své sauny očekáváte. Mezi používané materiály pro výrobu sauny patří:

  • osik
  • smrk
  • hemlock
  • cedr

Na otázku „které dřevo je pro výrobu sauny to nejlepší?“ nelze přímo odpovědět, protože každé z nich je něčím jiné, specifické a výjimečné.

Osika

Osika určitě patří mezi klasiku, jedná se o nejsvětlejší druh dřeva, ze kterého se sauny vyrábí. Výhodou osikového dřeva je skutečnost, že v sobě nemá žádné smolnice ani suky, na pohled je tak takřka dokonalé a velmi dobře se s ním pracuje. Velmi pěkně vypadá, když se kombinuje s jinými (tmavšími) druhy dřeva. Osika se pyšní trvanlivostí a skvělými absorpčními vlastnostmi.

Smrk

Použití smrkového dřeva pro výrobu sauny je tradice, smrkové dřevo tak lze považovat za klasiku, která nezklame. Využívá se např. i k výrobě zahradních domků. Výhody smrkového dřeva nejsou jen jeho přátelská cena, ale i malé suky, které jsou dobře zarostlé do dřeva, proto nebrání při zpracování. Smrkové dřevo ze Skandinávie vylučuje velmi málo pryskyřice a krásně dokresluje atmosféru saunování.

Hemlock

Hemlock je na pohled opravdu krásný druh dřeva. Jde o kanadskou borovici, která stejně jako osika nemá žádné suky ani smolnice. Má příjemnou hladkou strukturu, zbarvení je spíše do červena. Hemlock je velmi pevné dřevo, skvěle absorbuje a vede teplo, proto se hodí na výrobu vnějších a vnitřních obkladů. Není moc vhodné na použití pro výrobu lavice nebo opěrek.

Cedr

Pokud hledáte skutečný luxus, sáhněte po cedrovém dřevě. Může vám nabídnout nejen skvělou odolnost, ale také na pohled velmi atraktivní barvu. Cedrové dřevo je skvělé také v tom, že perfektně odolává teplotě a nevadí mu ani vlhkost. V cedru se nachází esenciální oleje, které se za vyšších teplot uvolňují a do sauny se tak line velmi příjemná vůně.

Saunaproject


Banner