Během zimního období je o saunování mnohem větší zájem nežli kdykoli během roku. Samozřejmě se najdou tací, kteří saunu navštěvují celoročně a samozřejmě ani v zimě si jí neodpustí. A to je dobře, protože o saunování je známo, že prospívá zdraví a má pozitivní vliv nejen na naši fyzickou stránku, ale i na tu psychickou.

Saunování prospívá celému tělu, ale…

Již po staletí se ví, že pobyt v sauně tělu prospívá. Má pozitivní vliv na dýchání, dokáže zmírnit nepříjemné bolesti, posiluje náš imunitní systém a pozitivně ovlivňuje také činnost srdce. Málokdo by hádal, že saunování může mít i negativní účinky – a přece tomu tak je.

Jaká rizika pobyt v sauně přináší a jak nám může uškodit? Nebojte se, nechceme vás od návštěvy sauny v žádném případě odradit. Jen není na škodu znát i druhou stranu mince, co říkáte?

Saunaproject

Trpíte vysokým krevním tlakem?

Pobyt v sauně se příliš nedoporučuje lidem, kteří mají vysoký krevní tlak. Proč? V sauně je teplota opravdu vysoká, pohybuje se až kolem 100 °C. Při této teplotě dochází k rozšiřování cév a zvýšení tepové frekvence, tím se povzbudí činnost kardiovaskulárního systému. Pokud ale máte problémy se srdíčkem, nebo trpíte vysokým krevním tlakem, pak u vás saunování může vyvolat infarkt nebo mozkovou mrtvici.

Pozor na skrytý zánět

Není žádným nevídaným jevem, že návštěva sauny a pobyt v teplém prostředí, může tzv. probudit skrytý zánět nacházející se kdekoli v těle. Zánět se pod vlivem tepla aktivuje, což může způsobit, že se ozvou například zubní váčky, zánět dutin nebo ostruha v patní kosti. Pakliže po návštěvě sauny na sobě zpozorujete některý z podobných jevů, zkuste se zamyslet, jestli u vás tento stav nevyvolala právě sauna.

Banner