Pobyt v sauně je obecně vnímaný jako pozitivní pro tělo i pro duši. Saunování má bezesporu celou řadu zdravotních benefitů a přínosů, ze kterých můžeme těžit pokaždé, kdy se rozhodneme strávit nějakou dobu ve vyhřáté místnosti. Celkem logicky se ale nabízí otázka, jestli nám pobyt v sauně může také nějakým způsobem uškodit?

Nechoďte do sauny, když jste nachlazení

Zatímco při prvních projevech nachlazení může návštěva sauny předejít pozdějšímu zhoršení zdravotních potíží, pokud už na sobě pozorujete „rozjeté“ nachlazení, raději saunu vynechejte. V takovém zdravotním stavu by vám totiž nemusela prospět, ale naopak spíše uškodit.

Saunaproject

Proč?

V sauně je vlhko a teplo, což je perfektní prostředí, které vyhovuje šíření bakterií mezi ostatní návštěvníky sauny. Pokud tělo bojuje s nějakou nemocí, přirozeně se brání teplotou nebo horečkou. V takové chvíli je nejlepší důvěřovat svému tělu a nezasahovat do toho uměle. Ještě bláznivější nápad je dobrovolně zvýšit teplotu těla o jeden až dva stupně, což je běžný jev při pobytu v sauně.

Negativní dopad

Je-li tělo napadeno nějakým virem nebo bakterií a potýká se s nemocí, je náš organismus výrazně oslabený. Při saunování dochází ke střídání teplot a právě to by mohlo vašemu tělu ještě více uškodit. Pamatujte také na to, že při saunování dochází k ještě větší dehydrataci nežli obvykle.

 

Banner