Sauna a kojení – lze to vůbec skloubit? Pro mnohé maminky, které saunování milují, je představa několika měsíční pauzy způsobené právě kojením miminka, nepříjemná a ptají se, zda mohou i kojící maminky do sauny, nebo se mají této záliby přeci jen raději vzdát.

Sauna a kojení – je to vhodné?

Před porodem jste byla zvyklá chodit do sauny pravidelně, ale od doby, co máte doma svůj uzlíček štěstí, pociťujete abstinenční příznaky. Pobyt v sauně vám jednoduše chybí a přemýšlíte, jestli do sauny přeci jen nemůžete, navzdory tomu, že svého drobečka kojíte.

Máme pro vás dobrou zprávu: saunování a kojení opravdu skloubit lze. Chce to jen dodržet pár pravidel a vašemu pobytu v sauně, po kterém tolik prahnete, nebude nic stát v cestě.

Saunaproject

Vydržte alespoň 6 týdnů

I když už se možná do sauny těšíte, po porodu byste měla vydržet alespoň 6 týdnů. Během šestinedělí, kterému se nevyhne žádná novopečená maminka, se vaše tělo dává dohromady. Dopřejte mu proto čas, aby dokázalo vstřebat ty jedinečné okamžiky a další změny, kterými si muselo projít nejen během těhotenství, ale právě i při porodu.

Horko a ztráta mléka

Maminky se často saunování dobrovolně vzdávají ze strachu, že vlivem horka přijdou o mateřské mléko. Další obavou je i změna jeho kvality či chuti. Co se týče ztráty mléka, jsou tyto obavy zbytečné a rozhodně nemusí být překážkou k vaší návštěvě sauny. Teplo v sauně naopak může produkci mateřského mléka podpořit.

Nemusíte se ani obávat o změnu kvality mléka. Mateřské mléko může změnit kvalitu při teplotě nad 100 °C. Jelikož má teplotu lidského těla a v sauně může jeho teplota vzrůst o stupeň, maximálně o dva, změna kvality nehrozí.

Banner