Rádi byste začali pravidelně navštěvovat saunu, ale nevíte, která je ta pravá pro vás? V saunách se nevyznáte a máte pocit, že jsou všechny typy saun téměř stejné? Nezoufejte. Dnešní článek jsme připravili všem, kteří tápou v tom, jaký typ sauny si vybrat.

Finská sauna

Finská sauna patří k nejtradičnějším saunám vůbec. Tento typ sauny lze poznat velmi snadno – většinou podle dřevěných lavic a dřevěného obkladu. Jedná se o nejrozšířenější typ sauny vůbec. Jedná se o saunu, která vám pomůže nejen s fyzickým, ale také s psychickým zdravím. Při návštěvě finské sauny se z našeho těla uvolní toxiny, pokožka se dokonale prokrví, posílíme svoji imunitu a zbavíme se stresu. Teplota ve finské sauně je mezi 85 až 95 stupňů Celsia, vlhkost je pak nízká – pouhých 10 až 20 procent.  Finská sauna je skvělá také na léčbu syndromu studených nohou.

Tropická sauna

Tropická sauna je vhodná pro ty, kterým nevyhovuje příliš vysoká teplota ve finské sauně. Teplota v tropické sauně je mezi 65 až 75 stupni Celsia. Vlhkost vzduchu se pohybuje mezi 10 až 30 procenty. Nižší teplota se zde kompenzuje vyšší vlhkostí, která je mezi 50 až 60 procenty.  Tento typ sauny je skvělým prostředkem léčby dýchacích onemocnění., ale i svalových onemocnění.

Sauna s parním nárazem

Sauna s parním nárazem je typem finské sauny, ve které se v pravidelných časových intervalech polévají rozpálené kameny vodou, horko se pak následně rozfoukává po prostoru. Interval je většinou po pěti minutách. Teplota v této sauně je mezi 80 až 90 stupňů Celsia, vlhkost vzduchu pak mezi 10-30 procenty.  V tomto typu sauny se vaše tělo výrazně prohřeje a zlepší se vám vaše termoregulace.

Solná sauna

Solná sauna má teploty mezi 40 až 45 stupni Celsia, vlhkost vzduchu je mezi 15 až 30 procenty. Solná sauna má pozitivní účinky na naši psychiku, ale také na zvláčnění pokožky. Díky nízkým teplotám se jedná o ideální start pro začátečníky, co se saunování týče.

Herbal sauna

Teplota v herbal sauně je mezi 40 až 50 stupni Celsia, díky čemuž zde máte možnost užívat si také světlenou terapii nebo aromaterapii. Jde o saunu, kde můžete nechat působit nejrůznější saunovou kosmetiku, která vám může pomoci v péči o vlasy i o vaše tělo. Herbal saunu oceníte i díky tomu, že nevysušuje vlasy ani vaše dýchací cesty. Vlhkost vzduchu je mezi 10 až 20 procenty.

Parní lázeň

Parní lázeň je vhodná pro osoby trpící dýchacími problémy – například při astmatu nebo zánětu průdušek. Teplota v této sauně je mezi 40-45 stupni Celsia, vlhkost vzduchu může dosahovat až 100 procent. Parní lázeň pomáhá uvolnit dýchací cesty, zlepšuje odkašlávání. V parní lázni je dobré používat solný peeling. Jde také o saunu, kterou mohou využívat revmatici.

Infrasauna

Infrasauna j typem sauny, který se nachází jak ve fitness centrech, tak i ve spoustě aquaparcích. Jde o typ sauny, který je často využíván před sportem, jako rozehřátí. Tento typ sauny se skládá z kabiny, která je vybavena infračerveným zářením, které se dostane pod kůži. Teplota se zde pohybuje mezi 45až 60 stupni Celsia.

Biosauna

Biosauna je typ sauny vytápěný kamny s výparníkem, díky čemuž je v sauně udržována stále stejná teplota – a to kolem 60 stupňů Celsia. Vlhkost vzduchu je také ustálená – a to mezi 30-60 procenty. V biosaunách bývá často využívaná aromaterapie.

 

Jak vybrat vhodnou saunu

 

 

 

Banner