Jak se správně chovat v sauně? Je lepší během saunování ležet, nebo byste raději měli sedět? Má to nějaký vliv na působení sauny? Všechny tyto otázky vám možná běhají hlavou pokaždé, když se chystáte do sauny. Nebo jste třeba ještě nikdy v sauně nebyli, ale rádi byste s tím začali, proto sbíráte informace, abyste byli na svoji první návštěvu náležitě připraveni.

Je lepší sedět nebo ležet?

Sauny by měly být uzpůsobené tomu, aby si člověk při pobytu v ní mohl vybrat, jestli si chce lehnout nebo chce raději sedět. Alespoň jeden rozměr sauny by měl umožnit, abyste si mohli pohodlně lehnout a užít si saunování vleže. Když ležíte, je centrum zahřívání někde v oblasti zátylku.

Když v sauně sedíte, můžete pociťovat odlišnou teplotu. Nelekejte se, je to tak normální a je to dáno tím, že teplota stoupá s výškou. U hlavy je možné naměřit třeba 100 °C, v úrovni pasu pak už jen cca 65 °C a u nohou teplota klesne na cca 47 °C.

Saunaproject

Co když není možnost si lehnout?

Může se stát, že se ocitnete v sauně, kde nebude možné si lehnout. Například proto, že tomu nebudou uzpůsobené rozměry, nebo třeba proto, že navštívíte veřejnou saunu, kde díky přítomnosti dalších lidí na saunování vleže už nezbude prostor.

V takové chvíli není třeba si zoufat, nebo se obávat, že na vás bude působit odlišná teplota. Stačí se řídit pravidly finské sauny, která se vytápí na teplotu v rozmezí od 75 do 85 °C. Dochází zde k pomalému prohřívání organismu.

Nemusí vám to být pohodlné

Navzdory veškerému doporučení, co je lepší nebo není, vždy dejte sami na sebe. Někomu zkrátka nemusí být pohodlné v sauně ležet a naopak. Jsou i tací, kterým se dělá špatně, pokud v sauně leží, proto dávají přednost sezení.

Banner