Pokud chcete vybrat opravdu vhodná saunová kamna do vaší sauny, měli byste myslet na čtyři základní kritéria, která hrají při výběru kamen hlavní roli. Prvním z nich je typ sauny, dále materiál, z něhož je sauna vyrobena, dále pak velikost sauny a v neposlední řadě i její umístění.

Podle čeho se saunová kamna vybírají?

Co se typu sauny týče, rozlišujeme saunu finskou, parní, solnou – existuje však více typů saun. Materiál používaný na stavbu sauny bývá dřevo, keramika, kámen nebo sklo. Každý z těchto materiálů funguje jinak, proto je důležité vybrat taková kamna, která se do dané sauny opravdu hodí. Velikost sauny hraje velkou roli v tom, jak silná kamna budete potřebovat. Umístění sauny se pak liší na umístění venku nebo v interiéru – zde hraje roli teplota kolem sauny.

Je libo kamna na dřevo či elektřinu?

Obecně si můžeme vybírat ze dvou druhů saunových kamen – elektrických nebo těch na dřevo. Tato kamna jsou pak různě upravována podle toho, do jaké sauny jsou určené. Kamna do solné sauny mají solné obložení, kamna do parní sauny mají parní generátor. A nyní k jednotlivým typům kamen.

Elektrická kamna

Elektrická kamna jsou velmi moderní, místnost vytopí spolehlivě a jejich obsluha je jednoduchá. Navíc se při zatápění nebudete nijak namáhat. Velkou výhodou je fakt, že během saunování nemusíte přikládat dřevo. Teplotu lze regulovat velmi snadno, vytápění je rychlé, avšak nejde o tradiční způsob vytápění.

Kamna na dřevo

Kamna na dřevo jsou velmi tradiční a ze saunování vám vytvoří příjemný zážitek. V dřívějších dobách se rodiny scházely právě při zatápění, když vše před saunováním přichystávali. Spousta osob dnes dává přednost mnohem modernějším způsobům vytápění, protože i když jsou kamna na dřevo autentická, doba vyhřívání sauny je zde delší. Dále je nutno zajistit zásobu dřeva a odvod zplodin. Velkou výhodou je však fakt, že zde nebudete potřebovat elektřinu. Oheň saunu nejen prohřeje, ale také ji prosvětlí.

 

 

 

Banner